In Memoriam Berny Boxem-Lenferink

Geplaatst op Woensdag, 26 april 2023
In Memoriam Berny  Boxem-Lenferink
© Jos Klijn

Op 21 april jl. bereikte ons het bericht, dat op 12 april in haar woonplaats Mijdrecht oud-olympisch atlete Berny Boxem-Lenferink op 74-jarige leeftijd is overleden.

Berny Boxem 1972 Eigen archief

Bernardina Maria Boxem-Lenferink, geboren op 12 mei 1948 in het Twentse Albergen, was in de periode 1968-1972 een van de atletes die op de middellange afstanden en het veldlopen tot de Nederlandse top behoorde. In de laatste discipline werd zij in 1971 en 1972 nationaal kampioene en veroverde zij in 1971 bij de Cross des Nations, de voorloper van het latere WK Veldlopen, een zilveren medaille. In de editie van 1970 was zij een van de atletes die ervoor hadden gezorgd dat Nederland bij de vrouwen in het landenklassement goud veroverde.

Met haar PR-prestatie van 4.08,81 uit 1972 behoort Berny Boxem-Lenferink bovendien tot de atletes die de, in 1969 aan het wedstrijdprogramma voor vrouwen toegevoegde 1500m, in ons land op de kaart zette. Dit mondde uit in haar deelname aan de Olympische Spelen van 1972 waar zij samen met Ilja Keizer-Laman doordrong tot de finale van de 1500m. In deze finale, door velen omschreven als een van de meest gedenkwaardige onderdelen van het toernooi, eindigden de eerste vijf atletes, mede door het door Berny Boxem-Lenferink ontwikkelde hoge begintempo, onder het gangbare wereldrecord en verbeterde de als zesde finishende Ilja Keizer-Laman het Nederlandse record. Zelf finishte zij in deze race als negende.

Aan het eind van 1972 beëindigde Berny haar atletiekloopbaan.

Met haar overlijden is een atlete heengegaan die op haar eigen bescheiden wijze een belangrijke rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling van de middellange afstanden in ons land. Wij wensen haar familie veel sterkte toe met de verwerking van dit verlies.

In memoriam