Sporten in bijzondere weersomstandigheden

Geplaatst op Maandag, 31 juli 2023
Sporten in bijzondere weersomstandigheden
© Erik van Leeuwen

Bijzondere weersomstandigheden kunnen er voor zorgen dat een activiteit niet door kan gaan. Regelmatig speelt bij clubs de vraag hoe hierin keuzes moeten worden gemaakt en wie verantwoordelijk is voor de veiligheid van de sporters. Het gaat hier vooral om trainingen en andere activiteiten die de club organiseert.

Het is de verantwoordelijkheid van de clubs om hierin zelf afwegingen en keuzes te maken. De Atletiekunie volgt bij de nationale evenementen de richtlijnen van de overheid en adviseert de clubs om hetzelfde te doen. Hierbij helpen de waarschuwingen die worden afgegeven door het KNMI.

KNMI Code rood-oranje-geel-groen

Om de impact van gevaarlijk weer aan te geven, werkt het KNMI met waarschuwingskleuren. Op deze website lees je meer over de waarschuwingen die het KNMI uit kan geven.

Er is geen verschil tussen de waarschuwingskleuren oranje en rood als het gaat om de weersomstandigheden en de risico’s. Code rood wordt alleen afgegeven als de kans bestaat dat het extreme weer grote impact heeft op de samenleving. Zo kan het zijn dat in een weekend code oranje wordt afgegeven, terwijl dit op een doordeweekse dag code rood kan zijn.

Verschillen per regio

Weersomstandigheden kunnen per regio erg verschillen. Dit betekent dat in het ene gedeelte van het land prima kan worden gesport terwijl in een ander gedeelte dit totaal onverantwoord is.

Een totale (landelijke) afgelasting is dan ook vaak onwenselijk omdat de verschillen per regio erg groot kunnen zijn. Wij roepen alle clubs op om de adviezen te volgen waarin wordt aangegeven hoe om te gaan met slechte weersomstandigheden. De veiligheid van de sporters staat hierbij te allen tijde voorop.

Maatregelen per weercode

Als voor de regio van een club een waarschuwing is afgegeven, is het van belang om daar gepast op te reageren. Het advies is om de volgende lijn te volgen:

Weercode Maatregel

Groen en geel

De activiteit kan doorgaan zoals gepland.

Oranje en rood

De activiteit wordt afgelast of (indien gestart) direct beëindigd

Afspraken maken en communiceren binnen de club

Om onduidelijkheden en verkeerde verwachtingen te voorkomen, is het belangrijk om heldere afspraken te maken binnen de club. Spreek daarom af wie bepaalt of een training of andere activiteit doorgaat en hoe hierover wordt gecommuniceerd.

Het clubbestuur is verantwoordelijk voor veilige omstandigheden voor alle sporters. Helaas is het niet altijd te voorkomen dat op een bepaalde manier schade ontstaat. Om een beroep te kunnen doen op een verzekering moet een clubbestuur vaak kunnen laten zien dat de juiste voorzorgsmaatregelen zijn getroffen.