Update wedstrijdadministratie en ranglijsten

Geplaatst op Woensdag, 21 september 2022
Update wedstrijdadministratie en ranglijsten

Sinds begin 2022 heeft de Atletiekunie een overeenkomst met Atletiek.nu en SELTEC: dé twee erkende wedstrijdadministratiesoftware pakketten. De afgelopen maanden hebben beide partijen hun mogelijkheden verder verbeterd om de wedstrijdsport nog beter te faciliteren. Het afgelopen seizoen hebben de meeste wedstrijdorganisatoren Atletiek.nu gebruikt omdat de online-inschrijfmogelijkheden van SELTEC nog verbeterd moesten worden. Hierbij delen we graag een update.

SELTEC: de huidige stand van zaken

De wedstrijd administratiesoftware pakketten SELTEC en atletiek.nu zijn door de Atletiekunie erkend, wat betekent dat ze voldoen aan het wedstrijdreglement, controleren op wedstrijdlicentie bij atleten, een koppeling hebben met Volta én dat de wedstrijduitslagen beschikbaar worden gemaakt aan de Atletiekunie.

Wij zijn ons ervan bewust dat het de afgelopen periode stil is geweest rondom SELTEC. Dit betekent niet dat we stil hebben gezeten. Het pakket bevat meerdere onderdelen:

  • het programma Track & Field 3 (TAF3) dat wordt gebruikt voor de daadwerkelijke wedstrijdadministratie is al volledig in gebruik genomen. Enkele verenigingen hebben al succesvol met TAF3 gewerkt om hun wedstrijd uit te voeren.
  • Voor online inschrijven maak je gebruik van LAnet3. In de afgelopen maanden hebben wij geconcludeerd dat LAnet3 nog niet klaar was voor de Nederlandse markt. De atletieksport in Nederland is gewend om alle inschrijvingen online te doen. SELTEC heeft haar online-inschrijfmodule verbeterd. De verbeteringen hebben ervoor gezorgd dat de module vanaf 1 oktober officieel gebruikt kan worden voor online-inschrijving bij wedstrijden die in SELTEC worden uitgevoerd. Op taf.atletiekunie.nl vind je een instructie over het gebruik hiervan, zowel voor de organisatie als voor deelnemende atleten.

Atletiek.nu: alle vernieuwingen op een rij

Ook Atletiek.nu heeft het afgelopen jaar diverse updates doorgevoerd, gebaseerd op de wensen van gebruikers. De volgende functionaliteiten zijn toegevoegd:

  • Tijdens de online inschrijving automatisch de beste prestatie van atleten invoeren. Dit scheelt aanzienlijk in de screening van atleten
  • Een volledig automatische koppeling met de windmeters van Gill, Lynx en Timetronic.
  • Ondersteuning voor betaling met creditcards. Zo kunnen atleten van nagenoeg elke nationaliteit probleemloos betalen voor deelname aan een wedstrijd
  • Een functionaliteit die atleten verplicht om direct te betalen voor hun inschrijving. Betalen ze niet, dan verdwijnen ze weer van de inschrijvingslijst. Zo hoef je als organisator nooit meer atleten na te jagen of ze willen betalen

Benieuwd hoe je bovenstaande functionaliteiten instelt? Kijk op Atletiek.nu - Vraag en Antwoord

Volta als startpunt voor wedstrijdorganisaties

Alle Atletiekunie erkende wedstrijden zijn dit jaar in Volta aangemaakt, waardoor nagenoeg alle WOC's met Volta te maken hebben gehad. Wij erkennen dat het extra werk is om wedstrijden die via Atletiek.nu worden uitgevoerd, op dit moment twee keer aangemaakt moeten worden. Atletiek.nu werkt aan een oplossing en verwacht vanaf december '22 / begin januari '23 de koppeling tussen Atletiek.nu en Volta te realiseren.

Voor het aanmaken van wedstrijden moet Volta straks het startpunt zijn, want:

  • In Volta kun je namelijk direct de goedkeuring voor je wedstrijd aanvragen.
  • Daarnaast heeft Volta een koppeling met de accommodatie database van de Atletiekunie. Hierdoor kun je altijd zien of de geselecteerde onderdelen wedstrijdgeschikt zijn en wordt dit direct zichtbaar op de wedstrijdkalender voor atleten die zich in willen schrijven.
  • Door de koppeling met Volta en de accommodatie database kunnen wij meer wedstrijden goedkeuren, omdat we deels wedstrijdgeschikte wedstrijden kunnen erkennen

In de loop van 2023 zullen we een nieuwe module toevoegen aan Volta waardoor je eenvoudiger officials voor je wedstrijd kunt selecteren en dit direct publiceert in het wedstrijdoverzicht. Voor officials wordt het op deze manier mogelijk om bij te houden bij welke wedstrijden en in welke functies zij actief zijn geweest. Tot slot zullen we een module ontwikkelen die het makkelijker maakt om juryleden bij jou in de buurt te benaderen.

Kortom, je wedstrijd aanmaken via Volta zorgt ervoor dat je direct alle wedstrijdrelevante informatie hebt ingevuld. De ingevulde gegevens worden vervolgens volledig automatisch naar het wedstrijd administratiepakket naar keuze gestuurd.

Atletiekunie ranglijsten

De Atletiekunie ranglijsten voor baanatletiek worden binnenkort weer online gepubliceerd. Naar verwachting zal de koppeling de komende weken worden opgeleverd, zodat we alle wedstrijduitslagen van 2022 en in de toekomst ontvangen als onderdeel van de samenwerking tussen Atletiek.nu en de Atletiekunie. De uitslagen van wedstrijden die in SELTEC worden uitgevoerd, zullen direct in de ranglijsten terecht komen.

Samenwerking met ranglijsten database Tilastopaja

Sinds 1 september heeft de Atletiekunie een nieuwe samenwerking met de internationale ranglijsten database Tilastopaja. Via deze, in Finland gevestigde partij, ontvangen wij alle uitslagen van Nederlandse atleten bij internationale wedstrijden direct in onze database. Dit geldt voor alle Nederlandse atleten en bij alle soorten internationale baanatletiekwedstrijden. Dankzij deze samenwerking bevatten de ranglijsten automatisch de meest recente prestaties van alle Nederlandse atleten. De resultaten zijn voor alle atleten direct terug te vinden in de Volta app. Hierin worden zowel de persoonlijke als de seizoen records getoond.

Samen de toekomst in

Dankzij deze samenwerkingen hebben we een stabiele, digitale omgeving opgebouwd waar wedstrijdorganisatoren de komende jaren gebruik van kunnen maken. Organisaties hebben voor alle wedstrijden de vrijheid om hun wedstrijd administratie pakket te kiezen. Ongeacht programmakeuze kan de Atletiekunie de wedstrijd controleren en worden de uitslagen verwerkt in de Atletiekunie ranglijsten. Volta wordt de komende jaren verder ontwikkeld zodat atleten, verenigingen en wedstrijdorganisaties op de beste manier ondersteund worden.