Bladegebruikers met beenamputatie

De atletieksport is een veelzijdige sport met verschillende disciplines (lopen, springen, werpen). Mensen met een lichamelijke beperking kunnen aan meerdere disciplines meedoen en zelf bepalen welke het beste aansluit bij hun mogelijkheden.

Kenmerken doelgroep

Bij een atleet ontbreekt een deel van het been (benen).

Begeleiding

In basis hebben de atleten geen beperking in het denkvermogen. Hierdoor kunnen zij eenzelfde benadering hebben als de valide atleten. Echter is het wel van belang om rekening te houden met desbetreffende sporthulpmiddelen.

Tips & Tricks in trainingen

Atleten die gebruik maken van een blade kunnen mee trainen met een valide trainingsgroep. De enige beperking zit erin dat niet elke oefening op eenzelfde manier uitgevoerd kan worden als door iemand met twee “gewone” benen. Zo moeten sommige loopscholingsoefeningen aangepast worden. Ook op het gebied van krachttraining en algemene training kan deze doelgroep normaal mee trainen. Wel is het bij sommige oefenvormen, zoals krachttraining of trapsprongen, verstandig om dit op een normale prothese te doen in plaats van op de blade.

Het belangrijkste punt om rekening mee te houden is de belasting van de stomp. Het komt geregeld voor dat sporters last hebben van wondjes op hun stomp. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat sporters regelmatig hun stomp afdrogen tijdens de training. Als de atleet klachten krijgt, is het belangrijk dat de trainer de atleet snel naar een specialist verwijst.

(Sport)hulpmiddel(en)

Atleten maken in het dagelijks gebruik veelal gebruik van een rolstoel, prothese (vervangt een missend lichaamsdeel) of orthese (ondersteund, corrigeert of beschermt een lichaamsdeel). Op de atletiekbaan is een sporthulpmiddel bij sommige atleten noodzakelijk, hierbij kan gedacht worden aan:

  • Een blade
  • Een blade met kunstmatige knie


De bovenstaande blade wordt gebruikt door atleten met een onderbeen amputatie. Dat betekent dat zij nog wel een knie hebben, maar geen voet. De prothese bestaat uit een koker, het deel waar de stomp in gaat en de blade. De prothese wordt doorgaans doormiddel van een liner (soort sok om de stomp) en sleeve (kous over de stomp en koker) op zijn plek gehouden. Soms wordt de koker zo gemaakt dat die ook nog vacuümtrekt, waardoor het nog beter vast zit.

De bovenstaande blade wordt gebruikt door atleten met een bovenbeen amputatie. Dat betekent dat zij geen knie en geen voet meer hebben. De prothese bestaat uit een koker, het deel waar de stomp in gaat, de knie (een scharnier) en de blade. De prothese kan op verschillende manieren bevestigd worden aan de stomp.

Jonge atleten (kinderen) kunnen over het algemeen eerst starten met hun dagelijkse prothese/spalk, zij hebben niet direct een sportblade nodig.

De aanschaf en het onderhoud van een blade is de eigen verantwoordelijkheid van de atleet.

Scholing voor trainers

Zijn er binnen de club vragen over het begeleiden van atleten met een lichamelijke beperking t.a.v. ortheses/protheses? Neem dan contact op met ons.

Classificatie & Wedstrijden

Voor alle sporters met een handicap geldt dat wanneer men deel wil nemen aan (inter)nationale wedstrijden je in het bezit moet zijn van een classificatie. Deze classificatie geeft aan welke handicap je hebt en in welke klasse je geplaatst wordt tijdens wedstrijden. Classificatie is een belangrijke en noodzakelijke stap in de weg van recreant naar wedstrijdsporter met een beperking. Atleten met een blade vallen in de klassen 61 t/m 64. Hoe classificatie in zijn werk gaat vind je hier.

Voor meer informatie omtrent hulpmiddelen bij wedstrijden, zie Wedstrijdreglement 2022-2023, World Para Athletics, 6 (Artikel 306) Hulpmiddelen, pag. 239.

Wist je dat?
  • 3.200 mensen moeten per jaar een amputatie aan het been of arm ondergaan.
  • De meeste mensen die een amputatie moeten ondergaan ouder zijn dan 60 jaar.