Nauwe band tussen The Hague Road Runners en The Royal Ten

Geplaatst op Woensdag, 10 mei 2023
Nauwe band tussen The Hague Road Runners en The Royal Ten
© Sebastiaan Nederhoed Fotografie

Een hardloopvereniging en een wedstrijdorganisatie: hoe versterken ze elkaar?

Een professionele wegwedstrijd organiseer je niet zomaar. Daar komt veel bij kijken en heb je veel mensen bij nodig. Dat maakt een wedstrijdorganisatie die volledig uit vrijwilligers bestaat, een unieke situatie.

Voor een atletiekvereniging is het vandaag de dag niet gemakkelijk om nieuwe leden te krijgen. In Den Haag hebben de organisatie van The Royal Ten en The Hague Road Runners elkaar op die punten gevonden.

#Hoe dan?

In 1997 zijn leden van de Haagse wegatletiekvereniging The Hague Road Runners gestart met de organisatie van de wegwedstrijd The Royal Ten, inmiddels een van de grootste van Den Haag. De meeste vrijwilligers waren en zijn leden van The Hague Road Runners. Ze zijn actief als vrijwilliger voor de start, langs de route, na binnenkomst en achter de schermen. Het is een wedstrijd voor lopers, door lopers.

Deelnemers van The Royal Ten zien bij inschrijving op de wedstrijdsite, dat de wedstrijdorganisatie verbonden is aan The Hague Road Runners. Ook krijgen ze het aanbod om bij The Hague Road Runners in negen weken te trainen voor The Royal Ten. Dat levert de wegatletiekvereniging naamsbekendheid én nieuwe leden op.

En dat levert op de lange termijn ook de organisatoren van The Royal Ten weer extra vrijwilligers op. Het is een wisselwerking, die in de basis ontstaan is vanuit de liefde voor het hardlopen.

Sommige vrijwilligers helpen al vanaf het begin van het ontstaan van de wedstrijd mee. Zij zijn niet meer weg te denken. Ze hebben belangrijke sleutelrollen op de wedstrijddag.
Het aanmelden van vrijwilligers komt ieder jaar weer soepel op gang. De vrijwilligers kennen elkaar goed en melden zich als groep aan om te helpen op hetzelfde onderdeel. Of nemen familieleden mee! Het is een echt familie-evenement met een gemoedelijke sfeer.

De CPC is zo’n massaal grote loop, dat is aankomen, starten, lopen, finish, medaille halen en wegwezen. Wij zijn een van de weinige lopen die door een hardloopvereniging georganiseerd wordt. Alle jongens en meisjes die er staan, zijn zelf ook hardlopers. Die weten gewoon wat wedstrijden lopen is, en hoe je het gezellig maakt voor de deelnemers.

Rob Krahmer (een van de grondleggers van The Royal Ten)

Nieuwe leden

The Hague Road Runners verzorgt al jaren starterscursussen die als einddoel deelname aan de CPC hebben. In het kader van de 25e editie van The Royal Ten is dit jaar de cursus ‘in negen weken trainen voor de 10 kilometer’ bedacht. Het is de bedoeling dat dit aanbod in de toekomst blijft bestaan om zo extra leden aan de wegatletiekclub te verbinden. En dat levert op de lange termijn ook de organisatoren van The Royal Ten weer extra vrijwilligers op.

Supervrijwilliger Frans Martens

Het is een wisselwerking, die in de basis ontstaan is vanuit hetzelfde. Namelijk, liefde voor hardlopen/sport.

Vera Papilaja Marketing & communicatie The Royal Ten

Lopers worden vrijwilliger

Als je zo geniet van deelname aan de loop, waarom zou je dan vrijwilliger worden om te helpen bij het organiseren van de loop? Een goede vraag. De organisatoren doen een appèl op leden om als vrijwilliger mee te helpen tijdens de wedstrijddag. En de organisatoren delen het succes van de loop op een actieve manier met de leden van de club. Hoe? Door te waarderen: zo worden leden getrakteerd op ijs bij de eerste trainingsdag na de wedstrijd.

Maar wat nog veel meer speelt: als loper geniet je van de loop en zie je dat er een goede sfeer is bij de organisatoren, vrijwilligers én de buurtbewoners. Door je een volgende keer samen met andere lopers uit je groep als vrijwilliger aan te melden, ben je onderdeel van het feest langs de kant. En dat is écht een feest om te ervaren. Samen met elkaar ben je trots op de loop en geniet je van de omgeving, meestal het mooie weer én de vele enthousiaste lopers.

Doordat er zoveel trouwe vrijwilligers zijn die al jaren meehelpen, weten zij precies wat ze moeten doen. Doordat ze zelf regelmatig als deelnemer aan een start verschijnen, weten ze ook als geen ander hoe het is voor deelnemers om rond te lopen op zo’n wedstrijddag.

Achtergrond van The Royal Ten

In 1997 zijn leden van de Haagse wegatletiekvereniging The Hague Road Runners gestart met de organisatie van een wegwedstrijd met de naam The Royal Ten. Daarvoor werden er jaarlijks twee wedstrijden georganiseerd, de Fit Ten Miles en de Babylon Loop. The Royal Ten loop ontstond toen helder werd dat het organiseren van twee wedstrijden te veel was voor één vereniging.

De wedstrijdnaam was snel gevonden: Den Haag is immers een koninklijke stad met allure. Het parcours gaat door groene wijken én het Haagse Bos, de ‘achtertuin’ van Paleis Huis ten Bosch.

The Royal Ten krijgt ieder jaar zo’n 2500 deelnemers, wat een mooie prestatie is voor een organisatie die volledig uit vrijwilligers bestaat: zo’n 250 op de wedstrijddag! Het is al jaren een officiële wedstrijd- en trimloop van de Atletiekunie. Het aanbod bestaat naast deze officiële onderdelen ook uit een 5 kilometerwedstrijd, FrameRunning (para-atletiek, 1,1 km) en een Kidsrun. Op de 5 en 10 kilometerwedstrijd is het ook mogelijk om deel te nemen aan de Business Run en de Scholenloop.

Tekst: Helma van den Berg

Toploper Sebastiaan Nederhoed Fotografie
Crewfoto Frans Martens
Clubverhalen