AV Holten start LOLL-trainingsgroep voor actieve 60-plussers

Geplaatst op Dinsdag, 23 januari 2024
AV Holten start LOLL-trainingsgroep voor actieve 60-plussers
© AV Holten

De kersverse voorzitter en trainer, Meindert Koopman, en initiatiefnemer Hans Kaffener zijn enthousiast over de nieuwe beweegvorm bij AV Holten. Speciaal voor mensen boven de 60 jaar starten zij een looptraining: LOLL (Lopen Op Latere Leeftijd). Door te lopen en te bewegen blijf je langer vitaal en fit. Het doel van deze LOLL-training is niet alleen het verbeteren van hardloopvaardigheden, maar vooral het bevorderen en behouden van de fysieke en mentale gezondheid van de deelnemers.

Waarom dit initiatief?

In het voorjaar werd Kaffener's interesse gewekt door een artikel over Old Stars hardlopen* in de nieuwsbrief van de Atletiekunie. Koopman geeft aan dat AV Holten een enthousiaste jeugdgroep heeft en nog steeds een hele sterke loopgroep die in Rijssen met de selectie van AV Rijssen traint. Hij constateert ook dat er een groeiende groep oudere lopers is, de 'Old Stars' van onze club, zeg maar. Het belang om deze LOLL-trainingsgroep op te zetten was daarom snel duidelijk. “Is het niet voor nu, dan toch binnen nu en een paar jaar”, aldus Koopman. Kaffener voegt er aan toe dat er momenteel ook leden zijn waarvoor de reguliere training te veel gevraagd is en dus dreigen af te haken of al afgehaakt zijn. Deze LOLL-trainingsgroep biedt de mogelijkheid om je favoriete sport te blijven beoefenen. Anderen kunnen met de LOLL-training op latere leeftijd kennis maken met hardlopen.

(*een initiatief van het Ouderenfonds en het ministerie van VWS)

Hoe speciaal is deze trainingsvorm?

Er wordt getraind vanuit de principes van het Athletic Skills Model. Kaffener heeft onlangs de basiscursus gevolgd en is enthousiast. Het ASM is een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd model, gericht op allerlei vormen van bewegen wat maakt dat je meerdere atletische vaardigheden traint. Dit zorgt voor betere prestaties, minder blessures, meer creativiteit en meer plezier! Koopman benadrukt hierbij dat de iedereen in principe kan meedoen, de training past zich aan de deelnemer aan, niet andersom. Old Stars promoot deze trainingsvorm en biedt daarbij begeleiding en geeft adviezen aan verenigingen die hiermee aan de slag willen.

We werken ook samen met Op je Best, een project van de gemeente Rijssen-Holten dat beweging en gezondheid bevordert. Ze bieden financiële ondersteuning en helpen bij het organiseren en bekendheid geven aan deze activiteit.

Eerste LOLL-training kent zonnige start

Donderdag 18 januari was een prachtige dag. Een felblauwe hemel en een winterzonnetje dat schijnt op een besneeuwd landschap. Ideale omstandigheden om buiten te bewegen! Tien enthousiaste deelnemers hebben ruim een uur genoten van allerlei sport- en spelvormen waarbij het element 'lopen' steeds weer terugkwam.

Deelnemers tevreden

De deelnemers, tussen de 61 en 75 jaar oud, waren na afloop zeer te spreken over de training en vooral over de afwisseling in oefenvormen. Na afloop werd er dan ook met een voldaan gevoel genoten van het kopje thee en de gezelligheid.

De training kent een standaard opbouw: warming up, athletic skills, looptechniek, lopen met kracht, cooling down. Tijdens het atletic skills onderdeel worden 10 beweegvormen getraind die in allerlei sporten terugkomen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld springen, schoppen, slaan en stoeien. Hiermee bevorder je het atletisch vermogen en de motorische vaardigheden. Looptechniek is gericht op het aanleren van een goede loophouding en loopbeweging. Lopen met kracht versterkt het loopvermogen en de spierkracht die daarbij nodig is.

“Dit is waarvoor ik kwam”, zei een van de deelnemers na afloop.

Ook aan de slag? Meld je aan voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met het Ouderenfonds én de Atletiekunie.

Clubverhalen