AV Gouda: Duurzaamheid dankzij de bloemen en de bijtjes

Mathieu Hilgersom
Mathieu Hilgersom Maandag, 28 maart 2022
AV Gouda: Duurzaamheid dankzij de bloemen en de bijtjes

Het begrip duurzaamheid koppel je al snel aan zonnepanelen en LED-verlichting. Bij AV Gouda denken ze ook op een andere manier aan de toekomst van onze planeet. Dankzij een strook van 100 meter met bloemen trekt de club extra veel bijen en vlinders aan. Daarmee leveren zij een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de stad.

Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld, zegt voorzitter George Henze meerdere malen tijdens het interview. “Begin gewoon met zaaien en kijk wat er gebeurt. Niet alleen de bijen en vlinders maak je er blij mee. De kleurrijke bloemen doen iets met de sfeer van je hele club.” Het is moeilijk voor te stellen wanneer Henze langs de strook loopt die in de zomer vol staat met bloemen. Het enige wat er nu ligt zijn de verdorde resten van wat vorig jaar een heuse bloemenzee was. Terwijl de eerste zonnestralen van het voorjaar doorkomen, gaat hij binnenkort de voorbereidingen treffen op het tweede bloemenjaar.

Bijzaaien

Lang is hij daar niet mee bezig. “Nee joh. Toen alles was uitgebloeid, zijn we er één keer met de zeis overheen gegaan. Het zaad trekt de bodem in en als het goed is, komt het later dit jaar weer op. Het zaad heeft twee à drie jaar nodig om echt goed de grond in te gaan. Nu hoeven we alleen maar wat bij te zaaien, maar zelfs dat is in de toekomst niet meer nodig.” Bijen- en vlindervriendelijke bloemen, het is misschien wel de meest simpele en goedkope duurzame maatregel die een club kan treffen. En hoewel het geen verschil oplevert op de energierekening heeft het wel degelijk een positief effect op de natuur. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor bloemen en planten om te blijven groeien. Op deze manier zorgen zij ook voor meer dan 75 procent van onze voedingsgewassen.

Voorzitter George Henze

Kale strook

De milieubewuste Henze verrichte vroeger vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten. Het is daarom niet vreemd dat juist bij hem het idee opkwam op de bloemen te zaaien. “We hadden elk jaar een kale strook gras langs het hek van de club. Waarom zou je daar niet iets vrolijkers van maken, dat ook nog eens goed is voor de natuur?” De voorzitter belde de lokale stadsecoloog, vroeg welk zaad hij nodig had en bestelde dit online. “Daarna hebben we een plagmachine gehuurd voor een halve dag. We hebben daarmee de bovenste laag eraf gehaald en deze opgerold. Je spit alles een keer goed om, haalt de hark er doorheen en je bent klaar om te zaaien. Alles bij elkaar kost het niet meer dan 100 euro.”

Hele zomer gebloeid

In april 2021 begon AV Gouda met de werkzaamheden. “We waren eigenlijk wat laat, maar de bloemen hebben uiteindelijk de hele zomer gebloeid tot en met november. Het kwam tot over het hek, echt heel leuk. Je zag veel meer bijen en vlinders op de club en daarmee ook vogels. Iedereen werd er blij van.” Henze denkt erover na om nog meer vogels naar de club te lokken. “We hebben al wat nestkastjes geplaatst als maatregel tegen de processierups, maar er kunnen er nog wel meer bij. Misschien kunnen we ze een keer gaan timmeren samen met de pupillen. Die vinden dat vast helemaal geweldig.”

Simpele oplossingen

Het aantrekken van vogels en insecten is niet de enige simpele maatregel die AV Gouda doorvoert. De club gebruikt een speciale biomix in plaats van kunstmest en haalt het onkruid op het complex weg met een stoommachine in plaats van gif. Ook besparen ze water met het onderhoud van het gras. “Vroeger waren we van april tot en met augustus om de dag aan het water sproeien. Daar raakt gras aan gewend. Toen we daarmee zijn gestopt, werd het gras geel. Dat is geen ramp, we zijn geen voetbalclub met een biljartlaken. We hebben alleen een afdruk nodig. Maar natuurlijk is geel gras ook niet wat je wilt. We zijn nu aan het doorzaaien met hittebestendig gras. Hier plukken we in de toekomst de vruchten van.”

Groene lijn

En deze groene lijn wil Henze in de toekomst doortrekken. Zo zijn er gesprekken met de gemeente om samen met de buurverenigingen een milieuplein te creëren voor het afval. En als er een nieuwe baan komt in de toekomst, wil hij graag het voorbeeld van Scopias Atletiek in Venlo volgen door de oude baan te recyclen. Ook voor de combinatie groen en gezellig heeft Henze goede plannen. “Ons plein kan wel wat plantenbakken gebruiken en binnenkort plaatsen we vijftien fruitbomen. Leuk toch?”

Lees ook: Aan de slag met meer biodiversiteit op je sportclub?

Clubverhalen
Mathieu Hilgersom
Geschreven door

Mathieu Hilgersom

Mathieu Hilgersom is een fanatieke loper bij Voorschoten’97, de club waar hij ook meerdere bestuurlijke taken vervult en evenementen organiseert. Tevens is hij een enthousiaste atletiekvader van zijn dochter bij Leiden Atletiek. Als schrijver en communicatiespecialist voor zijn bedrijf Hilgersom Tekstproducties schrijft hij het liefst mooie sportverhalen en verzorgt hij de PR van clubs, organisaties en evenementen.