AV Pijnenburg in Soest draagt bij aan biodiversiteit

Geplaatst op Maandag, 31 juli 2023
AV Pijnenburg in Soest draagt bij aan biodiversiteit
© Eigen archief

Natuurvriendelijke sportparken dragen een extra steentje bij aan thema’s als bewegen, gezondheid en beleving. Bovendien zijn ze van groot belang voor de biodiversiteit in Nederland. Met de EcoCheck Sportparken van de Vlinderstichting maak je inzichtelijk hoe jouw sportpark scoort op het gebied van biodiversiteit.

AV Pijnenburg enthousiast

Fervent natuurliefhebber en oud-lid van AV Pijnenburg, Jaap van den Berg, zag mooie mogelijkheden bij de atletiekaccommodatie in de gemeente Soest. Hij klopte aan bij Jur Elzinga, voorzitter van AV Pijnenburg. Het bestuur gaf groen licht om extra stappen te zetten op de al in het groen gelegen atletiekcomplex. Jaap van den Berg ging aan de slag met het maken van het AVP*-bijenhotel, neerhangen van nestkasten en met de EcoCheck. Vanaf 80 punten mag een sportpark zich ‘groen’ noemen. De atletiekaccommodatie in Soest scoorde maar liefst 85 punten, een resultaat om trots op te zijn. Dat hoge puntentotaal verdiende AV Pijnenburg onder andere doordat er meer dan 30 procent natuur is op het park, dat er inheemse bomen en struiken zijn, er ecologisch beheerd wordt en dat het blad blijft liggen. Maar ook het feit dat er faunavoorzieningen zijn aangebracht en dat er gewerkt wordt aan variatie speelde mee. Er is reliëf en variatie in hoogte van de beplanting, en er zijn overhoekjes en ruige delen, takkenhopen en geleidelijke oevers aan de watergangen. Op het gebied van duurzaamheid scoorde de club hoog met de velden van echt gras en omdat ze geen bestrijdingsmiddelen gebruiken. Ook kreeg de club punten omdat de parkeerplaatsen halfverhard zijn en de verlichting 's nachts uitgaat.

*AV Pijnenburg

Bijenhotel AVP 1 Eigen archief

Extra kleinschalige maatregelen zorgen voor trots bij leden

Door het nemen van kleinschalige maatregelen zoals inzaaien met bloemen, nestkastjes of een bijenhotel plaatsen, ijzeren hekken vervangen door heggen of boomstammen wordt een sportpark meer waard. Niet alleen voor de biodiversiteit, maar ook voor de sporters en de buurtbewoners. Met de EcoCheck Sportparken, die De Vlinderstichting heeft ontwikkeld, maak je inzichtelijk hoe een sportpark scoort op het gebied van biodiversiteit. Een ecocheck bekijkt allerlei facetten. Het gaat om de aanwezige variatie op het park, welke groenelementen er zijn, hoe deze worden beheerd, maar ook of er aan draagvlak wordt gewerkt en hoe er rekening wordt gehouden met duurzaamheid.

In Soest is het sportpark waar AV Pijnenburg gebruik van maakt nog aantrekkelijker geworden voor planten, dieren én sporters, want een groene omgeving is tenslotte ook een fijne omgeving om in te sporten! Jur Elzinga meldt dat de leden van AV Pijnenburg al enthousiast waren over de groene omgeving waar ze sporten en bewegen, maar deze aanpassingen en waardering maakt onze leden nóg trotser.

Ook aan de slag met meer biodiversiteit bij jou op de club?

Het hele artikel lees je terug op NatureToday.com, je vindt hier ook de brochure Sport & Natuur, maatregelen voor biodiversiteit sportparken.

Lees ook dit artikel over duurzaamheid: AV Gouda: duurzaamheid dankzij de bloemen en de bijtjes

Meer informatie over het verduurzamen van je accommodatie.

Clubverhalen