Welkomstwoord nieuwjaarsbijeenkomst Sylvia Barlag

Geplaatst op Zaterdag, 10 januari 2009
Welkomstwoord nieuwjaarsbijeenkomst Sylvia Barlag

Tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Atletiekunie heeft waarnemend voorzitter Sylvia Barlag de volgende welkomstwoorden uitgesproken richting de aanwezigen.

\"\"

Beste vrienden van de atletiek, gewaardeerde partners. Namens het bestuur van de Atletiekunie heet ik u hartelijk welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst!

Het kan verkeren. Nog geen maand geleden, op zondag 14 december, konden we als atletiekliefhebbers juichen. In het Park van Laken in Brussel eiste eerst Susan Kuijken de Europese crosstitel in de categorie 20 tot 23 jaar op na een zeer sterk en aanvallend gelopen race. Nog geen uur later was het opnieuw raak en haalde Hilda Kibet met overmacht als eerste de finishlijn. Twee keer klonk het Wilhelmus en we waren / we zijn twee Europese kampioenen rijker!

Hoe mooi zou het geweest zijn om het jaar 2008 op deze vreugdevolle wijze af te sluiten? Het heeft echter niet zo mogen zijn. Nog geen week later begon de vervelende nasleep van de zogenoemde affaire Göteburg en het vermeende dopinggebruik door Simon Vroemen. Het bestuur van de Atletiekunie realiseerde zich bij het doen van aangifte bij de Dopingautoriteit, dat ook haar rol in deze kwestie onderdeel uit zou maken van het onderzoek. Nimmer heeft het bestuur echter kunnen bevroeden dat het proces zo\'n eigen en onbeheersbare dynamiek zou krijgen. Dat er sprake zou zijn van een niet professioneel en vooral onzorgvuldig uitgevoerd onderzoek. En dat er mensen zijn die blijkbaar niet in staat zijn in te schatten hoe hun ongefundeerde uitspraken tot mogelijk imagoschade van anderen kunnen leiden. Het gevolg is na enkele zeer bewogen weken zichtbaar doordat ik hier voor u sta als waarnemend voorzitter: Wim Slootbeek heeft als voorzitter de verantwoordelijkheid naar zich toe getrokken en is afgetreden. De overige bestuursleden betreuren dat uiteraard ten zeerste maar hebben zich verbonden aan het opnieuw invullen en op sterkte brengen van het bestuur zodat het zojuist geaccordeerde meerjarenbeleid op de rails kan worden gezet.

Ja, er zijn lessen geleerd, en ja, we zullen als gevolg van deze ervaringen het dopingreglement nog verder aanscherpen. Want laat over één ding duidelijkheid bestaan: het bestuur van de Atletiekunie staat voor een stringent uitgevoerd antidopingbeleid. Zowel door een heldere en overtuigende voorlichting, als door een adequate controle. We weten dat er nog een nasleep zal zijn als gevolg van de affaire maar op dit moment laat ik het bij deze reflecties.

Het afgelopen jaar stond uiteraard vooral in het teken van de Olympische Spelen en de Paralympics in Beijing. De behaalde medailles tijdens grote kampioenschappen in de afgelopen jaren gaven voldoende aanleiding te veronderstellen dat we op enkele onderdelen mee zouden doen om de Olympische medailles. Helaas heeft het niet zo mogen zijn ondanks enkele zeer bemoedigende resultaten. Wel waren er medaillesuccessen tijdens de Paralympics, met goud voor Pieter Gruijters op het speerwerpen en twee zilveren medailles voor Annette Roozen op de 100 meter en het verspringen.

Er was echter één grote, maar toch frêle ster, die de schijnwerper wel haalde. Na een moedig gelopen maar niet succesvolle Olympische race, en na een periode die gekenmerkt werd door problemen, kon niemand Lornah Kiplagat meer tegenhouden op de weg toen ze voor de derde keer op rij de wereldtitel op de halve marathon binnenhaalde, dit keer in Rio de Janeiro. Ook haar nominatie door de IAAF voor de beste wereldprestatie van het afgelopen jaar en bovendien de uitverkiezing als beste atletiekprestatie in de maand oktober van European Athletics spreken zeer aan.
De afsluiting van een Olympische periode luidt echter ook vaak het afscheid in van toppers uit het recente verleden. Bijvoorbeeld van Rens Blom, onze wereldkampioen polshoog van Helsinki. Van Chiel Warners, schitterend vijfde op de tienkamp tijdens de Olympische Spelen van Athene. En morgen neemt ons boegbeeld op de lange afstand, Kamiel Maase, na een succesvolle carrière afscheid tijdens de halve marathon van Egmond.

Maar er is ook het afscheid van veelvuldig succesvolle gehandicapte atleten. Ik noem Willem Noorduin, negen keer medaillewinnaar tijdens de Paralympics op kogel en discus. Jos van der Donk, twee keer medaillewinnaar op het onderdeel speerwerpen.
En daarnaast Marijke Mettes, in het afgelopen jaar nog deelnemer aan de Paralympics in Beijing.

Dan wil ik nu met u naar voren kijken!

Bijzonder kijken wij uit naar februari met vier weekenden van nationale kampioenschappen in de nieuwe indoorarena in het Omnisportcentrum. Met als belangrijkste evenement uiteraard het AA-Drink NK indoor in het weekeinde van 14 en 15 februari. Na negen edities in Gent gelukkig weer het NK indoor in eigen land, en hoe! Het bestuur van de Atletiekunie prijst zich gelukkig in 2000 het vertrouwen te hebben uitgesproken in de initiatieven voor een topsporthal in Apeldoorn. Het heeft allemaal helaas wel wat langer geduurd dan gehoopt en verwacht, maar het was het wachten meer dan waard!

Het jaar 2009 is het eerste jaar van de nieuwe meerjaren beleidsperiode. Het behalen van successen is voor de beeldvorming en uitstraling van de atletiek van belang. Met het EK indoor in maart in Turijn en het WK outdoor in augustus in Berlijn zijn er weer volop mogelijkheden om in de schijnwerper te geraken. Voor de jeugd ondermeer met een EK junioren in Novi-Sad in Servië en het EK onder 23 jaar in Kaunas in Litouwen. Met de successen van Brussel nog op het netvlies kijken we uiteraard ook uit naar de EK cross in Dublin te Ierland.

Vanuit het jaarplan verder uiteraard alle aandacht voor de drie benoemde speerpunten. In de eerste plaats vooral het verder versterken van verenigingen, de basis van onze sport. Daarnaast een betere en gestructureerdere aandacht voor talentscouting en talentontwikkeling. En als derde speerpunt het verder ontwikkelen van de loopsport in en buiten de verenigingen.

Dat doen wij samen met onze nog niet genoemde partners VGZ, ASICS, SPAR, AA-Drink en MONDO. Samen met NOC*NSF en met ondersteuning vanuit VWS. Samen met organisatoren van grote en kleinere evenementen. Maar niet in de laatste plaats samen met mensen, betrokken mensen. Hierbij denk ik aan de vele vrijwilligers, vaak verbonden aan verenigingen of aan organisaties van evenementen.
Maar ik denk ook aan de medewerkers en vrijwilligers van het bondsbureau.
De belangenloze inzet van zo velen is van onschatbare waarde!
Eén zo iemand was Wim Slootbeek. Het is bijna ondoenlijk om alles te nomen wat hij in 30 jaar vrijwilligerschap voor de atletiek heeft gedaan. Voorzitter van GAC, unieraadslid, regiocoördinator, initiator van de vernieuwingen in het baancircuit, en natuurlijk, 10 jaar bestuurslid van de Atletiekunie, waarvan de laatste 3 als voorzitter. Ik wil hem vanaf deze plaats dan ook nog een keer voor dat alles bijzonder bedanken.

\"\"

Tot slot wil ik hier allen noemen die door hun bijzondere prestaties de jaarlijkse ereprijzen in de wacht hebben gesleept.

Daarmee begin ik met de bekendmaking van de Nederlandse atleet en atlete van het jaar 2008. De Atletiekunie heeft een zestal ex-topatleten (Rens Blom, Kamiel Maase, Chiel Warners, Ellen van Langen, Jacqueline Poelman en Marjan Olyslager) gevraagd een top drie te kiezen uit een voorselectie bij zowel de mannen als de vrouwen. Zij hebben samen met drie functionarissen van de Atletiekunie (Peter Verlooy, Rien van Haperen en Eric Roeske) gestemd en de resultaten daarvan zijn bij elkaar opgeteld.

Bij de vrouwen eindigde 800 meterloopster Yvonne Hak als vierde. Hilda Kibet, in december in Brussel nog Europees crosskampioene, is in deze verkiezing derde geworden. Een atlete die door drie van de negen kiesgerechtigden op plek 1 is gezet presteerde uitstekend in Beijing, en behaalde de negende plaats op de zevenkamp. Ik heb het natuurlijk over Jolanda Keizer. Dit betekent meteen dat net als in 2007 ook nu Lornah Kiplagat weer gekozen is tot beste Nederlandse atlete. Zij won in 2008 voor de derde achtereenvolgende keer de WK Road Running (de halve marathon) in Rio. Zij kreeg onder andere vijf keer de eerste plaats toebedeeld door de jury.

Bij de mannen is de winnaar met een grote voorsprong op zijn drie concurrenten geëindigd. Maar liefst zes van de negen juryleden zetten deze atleet op plaats 1. Als vierde is het in Beijing zo verrassende estafette-team 4x100 meter geëindigd. De nummers twee en drie zijn gelijk geëindigd. Beide atleten verbeterden in 2008 hun persoonlijke records. Beide atleten blesseerden zich kort voor Beijing, maar wisten zich te herpakken en alsnog aldaar deel te nemen. Jullie weten waarschijnlijk al dat ik het heb over 110 meter hordeloper Marcel van der Westen en de in 2008 op de 800 meter doorgebroken Robert Lathouwers. Beste atleet van 2008 is dus Rutger Smith: hij werd vijfde bij het kogelstoten tijdens de WK Indoor, behaalde twee finales (kogelstoten en discuswerpen) op de Olympische Spelen, had zijn 2e discusworp ooit in Hoorn half mei (66,85 meter) en werd SPAR Baancircuitatleet van het jaar. Rutger was net als Lornah ook al in 2007 de beste.

Dan kom ik toe aan de andere prestatieprijzen. De Joke van Rijswijk Prijs, die wordt toegekend aan een atleet, atlete, persoon of organisatie die zich door inzet en behaalde resultaten op het gebied van ontwikkeling van de atletiek voor personen met een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft onderscheiden, gaat naar Pieter Gruijters. Pieter behaalde in 2008 Paralympisch goud bij het speerwerpen en verbeterde tevens het wereldrecord in zijn klasse (F55/F56) tot een afstand van 42,27 meter.

De Fanny Blankers-Koen Plaquette, die wordt toegekend aan de junior die zich door prestatie en gedrag op het gebied van de wedstrijdsport in 2008 heeft onderscheiden is net als in 2006 en 2007 bestemd voor Melissa Boekelman. Melissa behaalde bij de Wereldjuniorenkampioenschappen in het Poolse Bydgoszcz de zilveren medaille bij het kogelstoten.

De Master beker, voor een persoon, comité of instantie die zich op het gebied van de atletiek voor masters in een kalenderjaar of een reeks van jaren op bijzondere wijze heeft onderscheiden, is uitgereikt aan Gonny Mik. Gonny heeft tijdens de EK Masters (outdoor) te Ljubljana afgelopen zomer 2 Europese records verbroken: gewichtwerpen (16.57 meter) en werpvijfkamp (4362 punten). Daarbij heeft ze tijdens dit EK 3 gouden medailles voor Nederland behaald, op de onderdelen kogelslingeren, gewichtwerpen en werpvijfkamp.

In november reikten we reeds de Wim de Beer Plaquette uit aan de jubilerende Stichting Warandeloop uit. Deze Plaquette wordt toegekend aan een persoon, comité of instantie die zich op organisatorisch gebied in een kalenderjaar of een reeks van jaren op bijzondere wijze heeft onderscheiden.

Omdat de meeste topatleten tijdens de Nieuwjaarsreceptie op trainingsstage zijn, in Zuid-Afrika dan wel Kenia, hebben we besloten de uitreikingen te doen tijdens de finaledag van de AA-Drink NK Indoor in Apeldoorn.

Genoeg gesproken! Ik wens dat het nieuwe jaar u zal brengen wat u ervan hoopt en verwacht, in goede gezondheid en geluk. Laat 2009 ons daarnaast weer vele sportieve en organisatorische hoogtepunten opleveren!

Ik dank u wel.