Samenwerking Atletiekunie - Curaçaose Atletiekbond (CAB)

Geplaatst op Maandag, 3 juni 2024
Samenwerking Atletiekunie - Curaçaose Atletiekbond (CAB)
© Jarno de Groot

Sinds 2022 is een brede samenwerking met de Curaçaose Atletiekbond (CAB) opgestart en zijn de banden aangehaald.

Voorbereiding op de World Relays Bahama's

Vanuit topsportperspectief zijn we in 2023 gaan uitzoeken hoe we onze voorbereiding op de World Relays in de Bahama's (mei 2024) het beste zouden kunnen plannen. Die World Relays bleken essentieel richting de Spelen van Parijs, omdat 14 van de 16 teams zich daar konden kwalificeren. In onze verkenning kwam al snel de optie Curaçao langs. Curaçao heeft dezelfde tijdzone als de Bahama's en een zeer vergelijkbaar klimaat. Daarnaast zijn er voldoende trainingsfaciliteiten op het eiland aanwezig.  De connectie die we hebben met het eiland en de vele atleten die een link hebben met Curaçao die voor Nederland op de toernooien in actie zijn gekomen, maakte het plaatje compleet.

Met de volledige medewerking van de CAB, voornamelijk in de persoon van ex-topatleet Caimin Douglas, hebben we een voorbereidend trainingskamp opgezet. Ook hebben we contact gezocht met een aantal andere atletiekfederaties om aan te sluiten op Curaçao, wat bij zou dragen aan de kostenefficiëntie van de operatie. Met België, Zwitserland en Oekraïne was de baan in Willemstad uiteindelijk goed bezet in april.

Trainersopleidingen

Het trainingskamp was een mooi vervolg op de trainersopleiding niveau 3 die de Curaçaose trainers in 2022 bij een opleiding van de Atletiekunie hebben gevolgd. Gedurende de periode van ruim drie weken trainen op Curaçao hebben onze coaches en atleten het contact gezocht met de atleten en trainers op Curaçao. Meekijken met onze trainingen, overleggen over programma’s en periodisering, de trainingsstage bracht veel. En dit alles werd afgesloten met een grootse wedstrijd, georganiseerd door de CAB op 28 april, het Curaçao Sprintfest. Met enkele duizenden toeschouwers op de tribune kwamen verscheidene wereldtoppers in actie in het Ergilio Hato Stadion. Naast de al genoemde landen deden atleten van Curaçao en Bonaire mee aan de wedstrijd, wat voor hen natuurlijk een erg mooie ervaring was.

Delegatie Caribisch Nederland op ASICS NK U18 & U20

Door de ruim drie weken op Curaçao hebben we veel gesproken met de CAB, met de Curaçaose overheid en met de lokale sportorganisaties, om te kijken hoe we dit initiatief vervolg kunnen geven richting de toekomst. Zodat het niet bij een eenmalig succesvol project is geweest, maar een blijvende constructie oplevert die voor zowel topsport als breedtesport in heel Caribisch Nederland zijn vruchten gaat afwerpen in de toekomst. Wil je met eigen ogen de talenten van Caribisch Nederland in actie zien? Kom dan naar de ASICS NK U18 & U20 op 14-16 juni in Utrecht waar elf atleten uit Curaçao, één uit Bonaire en één uit Sint Maarten aan de start zullen verschijnen.