Schennispleging

Geplaatst op Woensdag, 3 augustus 2016
Schennispleging

Onwennig stond ik vorige week aan de start van een prachtig loopsportevenement “de Honderdste Nijmeegse Vierdaagse”. Met ruim 25 andere oud-topsporters mocht ik voor het eerst in mijn leven ervaren dat 4x40kilometer wandelen compleet iets anders is dan 42.195 voluit hard te lopen. Om me naast de wekelijkse wandeltrainingen goed voor te bereiden, heb ik natuurlijk het Vierdaagse Reglement* ter harte genomen. Het leerde me dat snelwandelaars en hardlopers als valsspelers te boek staan. Dat werd duidelijk toen op de derde dag van de Vierdaagse een op het oog sportieve dame met fitness outfit Artikel 5* negeerde. Ze werd door de wandelaars uitgejoeld toen ze in dribbelpasje de glooiingen van de Zevenheuvelen route opliep. Regels dienen om nageleefd te worden; de volgzaamheid van de wandelaar is groot.Om zelf ook in de pas te blijven bleef het iets te gewaagde singlet in de kast. Aanstootgevend gedragen of kleden is ‘not done’. Hardloopkleding past niet bij de wandelcultuur; een onbedekt bovenlijf kan niet! Omdat het boven de 25°C zou worden heb ik aarzelend een functioneel sleeveless shirt aangetrokken.

Wildplassen
Enigszins verbaasd was ik wel over het feit dat, net zoals bij hardloopevenementen, de veelal open urinoirs voor mannen blijkbaar niet aanstootgevend zijn (Artikel 8*). Hetzelfde geldt voor wildplassen. Buiten de bebouwde kom, waar geen toiletvoorzieningen zijn, mag je wildplassen. Dat werd mij toevertrouwd door een keurige agent in uniform die een boom langs de route verkoos om zijn hoge nood te ledigen. Voor de dames is en blijft het lastig. Niet altijd troffen ze dichte bosschages voorhanden. Een erg sympathiek gebaar vond ik het aanbod van een “women-only” toilet van een aanwonende, die begaan was met het vrouwenlot.

Evenals bij de Vierdaagse kampen de grotere hardloopevenementen met dezelfde sanitaire problematiek. De TCS New York City Marathon heeft voor een zeer eenvoudige oplossing gekozen door een gigantische plasgoot van bijna 100 meter te posteren in de buurt van de start op Staten Island. Helaas is hier voor vrouwen geen oplossing bedacht. Gevolg: lange rijen voor de toiletten.

Het dilemma van toiletbezoek
De Nederlandse loopevenementen doen het wat de files voor de drukte bij de toiletten betreft niet beter. Het Mulier Instituut liet met Evenementlopers in Beeld 2009** al weten dat de deelnemers erg tevreden waren met het aanbod van de loopevenementen. Er was echter een lage waardering voor het aantal toiletten. Dilemma: vlak voor de start wil iedereen vrijwel gelijktijdig gebruik maken van toiletvoorzieningen. Het is bijna een onmogelijke opgave om zo’n 10.000 lopers in een tijdbestek van pakweg 20 minuten voor de start - de zenuwen werken op de blaas – een vlotte toiletgang te bieden. Dus zal dit facet van de organisatie nimmer een topbeoordeling krijgen.

Wat de organisaties zich wel mogen aantrekken, is de allerlaagste score van het Mulier onderzoek: de hygiëne van dezelfde toiletvoorzieningen wordt het minst gewaardeerd van alle onderzochte facetten.

Nog een niet onbelangrijk puntje in deze: de locatie van de urinoirs voor mannen is veelal in de open ruimte. Vooral bij stedelijke loopevenementen worden de mannelijke deelnemers met hoge nood min of meer gedwongen tot schennis van de eerbaarheid***. Bij de frietkraam, vlakbij het erepodium, precies op hoeken van straten waar iedereen langs moet…het lijkt erop of veel evenementen er alles aan doen om de waardering van hun sanitaire voorzieningen niet alleen bij vrouwen laag te houden.

Tip 1
Natuurlijk hoef je als evenement hier niet in mee te gaan: bedenk een discretere locatie voor de urinoirs zoals een nabijgelegen sportveld of park. Of plaats afzetwanden om de urinoirs, uit het zicht van het publiek.

Tip 2
Mocht het nog niet het geval zijn: het is erg prettig voor jouw gasten om de hygiëne van de overige mobiele toiletvoorzieningen op orde te houden tijdens het evenement. Binnen je geweldige team van vrijwilligers zijn er vast mensen bereid om de mobiele toiletten een beetje schoon en droog te houden en het toiletpapier aan te vullen.


Gerard Nijboer

Consultant Loopsport


*Reglement Vierdaagse 2016

Artikel 5
Onder wandelen of marcheren wordt verstaan het zich zodanig voorwaarts bewegen, dat met de voeten voortdurend contact met de grond wordt gemaakt en het lichaamsgewicht beurtelings van het linker- op het rechterbeen wordt overgebracht. Derhalve is niet toegestaan:
- te snelwandelen, Nordic walking (exerstriding, pole-walking en/of poletrekking) en/of in looppas voort te bewegen.

Artikel 8
Tijdens de Vierdaagse is het deelnemers verboden op enigerlei wijze zich aanstootgevend of gevaarzettend te gedragen of te kleden…