Kortlopend lidmaatschap (drie maanden)

Verenigingen en loopgroepen hebben regelmatig te maken met groepen sporters die slechts voor enkele maanden gebruik willen maken van het sportaanbod van de club.

Waarom een kortlopend lidmaatschap?

Los van Start to Run organiseren clubs diverse kortdurende opstartcursussen voor beginnende lopers, een cursus bootcamp, of een opstartcursus voor specifieke doelgroepen zoals mensen met overgewicht, of lopers die zich in enkele maanden willen voorbereiden op een specifiek hardloopevenement. Ook maken andere sporters (bijvoorbeeld hockeyers, voetballers, schaatsers of triatleten) gebruik van een kortlopende lidmaatschap bij de atletiekverenigingen. Allemaal prima initiatieven, die enerzijds leiden tot inkomsten voor de vereniging en op termijn zelfs tot mogelijke ledengroei.

In een aantal gevallen melden clubs deze sporters niet aan bij de Atletiekunie (vanwege de relatief hoge kosten voor aanmelding gelet op de korte duur van het lidmaatschap). Dit is in strijd met de richtlijnen voor de bij de Atletiekunie aangesloten verenigingen (veelal artikel 4.2.b van de statuten). Hierdoor ontstaat een ongewenste situatie waarin de vereniging onderverzekerd is en daarmee een risico loopt die niet volledig wordt afgedekt door de collectieve WA-verzekering van de Atletiekunie.

Inhoud kortlopend lidmaatschap

De Atletiekunie heeft om deze risico’s uit te sluiten, speciaal voor dit soort tijdelijke sporters een kortlopend lidmaatschap ontwikkeld. Het kortlopend lidmaatschap houdt het volgende in:

  • lidmaatschap van drie maanden;
  • verlenging met drie maanden is mogelijk, ook meerdere malen achter elkaar;
  • van toepassing voor alle lidcategorieën van verenigingen en voor loopgroepen, zonder wedstrijdlicentie;
  • ingangsdatum altijd per de 1e van de maand;
  • de bondsafdracht 2024 bedraagt € 7,75 voor drie maanden. Dit is inclusief administratiekosten;
  • Als na afloop van het kortlopend lidmaatschap een normaal lidmaatschap wordt aangegaan bij de vereniging of loopgroep hardlopen.nl dient de vereniging/ loopgroep dit zelf te verwerken en worden de gebruikelijke contributiebedragen in rekening gebracht.
  • leden met een kortlopend lidmaatschap zijn volledig verzekerd, maar krijgen geen lidnummer en ledenpas.

Deze vorm van lidmaatschap kan voor meer (tijdelijke) inkomsten voor de club zorgen. Na een goede kennismaking met de vereniging kan dit ook betekenen dat deze sporters doorgroeien naar een langdurig lidmaatschap.

Aanmelding kortlopend lidmaatschap

De ledenadministratie van verenigingen verloopt grotendeels geautomatiseerd. Het kortlopend lidmaatschap kan helaas nog niet geautomatiseerd verwerkt worden. Deze lidmaatschappen worden hierdoor ook apart gefactureerd. Het kortlopend lidmaatschap kan worden aangemeld via het Aanmeldformulier kortlopend lidmaatschap. Mail dit formulier naar de Ledenadministratie van de Atletiekunie.