Aan de slag op jouw club

Aan de slag met de vier v's! Maar hoe pak je dat aan? Waar begin je en wie doet wat? Het zijn vragen die veel clubs hebben. Hieronder vind je enkele mogelijkheden om mee te starten.

Verenigingsbrede gedragscode

Laat zien waar je voor staat
Voor welk gedrag staat de club? Wat mag wel op en langs de baan, in de kleedkamer, kantine en online? En wat mag vooral niet? Een gedragscode geeft hier richting aan en is dus een belangrijk onderdeel van het clubbeleid rondom gewenst en ongewenst gedrag. 

Om ervoor te zorgen dat de bestuursleden, trainers, sporters en anderen op de club weten waar de club voor staat, is het belangrijk om de gedragscodes helder en goed te communiceren. Zo weet iedereen wat het gewenste gedrag is, maar neemt de club óók twijfel weg wanneer iemand ongewenst gedrag bespreekbaar wil maken.

Vertrouwenscontactpersoon op de club

Een aanspreekpunt voor iedereen
Een vertrouwenscontactpersoon zorgt ervoor dat iedereen op de sportclub met vragen, zorgen of mogelijke meldingen weet bij wie ze moeten zijn en wat de mogelijke vervolgstappen zouden kunnen zijn. Een vertrouwenscontactpersoon kan bijvoorbeeld helpen bij incidenten die gaan over grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. Ook helpt een vertrouwenscontactpersoon de club bij preventie van grensoverschrijdend gedrag en de implementatie van bijvoorbeeld de gedragscode. Een onmisbare schakel dus voor het opvolgen én voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Doe mee met de posteractie vertrouwenscontactpersoon

Om het belang van een vertrouwenscontactpersoon te benadrukken én om de drempel om aan de bel te trekken voor iedereen te verlagen, faciliteren we een postercampagne om deze sleutelpersoon binnen jouw club te presenteren. Willen jullie ook zo'n poster op de club?

Doe dan snel mee en verzamel de volgende informatie:

  • Een hoge resolutie pasfoto van de vertrouwenscontactpersoon op jouw club
    • minimaal 945 x 945 pixels / 500 KB
  • Naam, telefoonnummer en emailadres van de vertrouwenscontactpersoon
  • Het logo, in hoge resolutie, van jouw club
    • in .ai of .eps bestand
  • Lever deze input per email bij ons aan
  • Wij verzorgen het drukwerk (full color) én de verzending van de posters voor jullie club.

Bron: Samen naar een veiliger sportklimaat

Heb je een vraag? Neem contact op met het projectteam via [email protected]