Verstandelijke beperking

Sporten en bewegen heeft veel voordelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Het draagt bij aan meer zelfstandigheid, meer zelfvertrouwen, meer ontspanning en minder gezondheidsproblemen. De atletieksport is uitermate geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking. Men sport over het algemeen vaker in aparte groepjes dan dat zij aansluiten bij de reguliere groepen.

Extra begeleiding

Sporters met een verstandelijke beperking hebben in verschillende mate begeleiding nodig tijdens het sporten.
Als trainer van een groep met mensen met een verstandelijke beperking zijn er verschillende bijscholingen beschikbaar. De Atletiekunie heeft de bijscholing Trainer atleten met een verstandelijke beperking voor trainers beschikbaar om onder andere inzicht te krijgen in de kenmerken en belevingswereld van de atleten, de training af te stemmen op de verschillende niveaus en je eigen visie te verwoorden.

Scoor je PR! app van Special Olympics Nederland

Met de Scoor je PR! app leren sporters met een verstandelijke beperking op een simpele manier hoe zij hun kracht, balans, uithoudingsvermogen en gezondheid kunnen verbeteren. De app is gebaseerd op het Scoor je PR! programma; een goed onderbouwd programma die oefeningen bevat om de algemene conditie van de sporter te bevorderen. Tevens wordt de sporter getest op zijn/haar gezonde leefstijl.

Benieuwd naar de app? Ga dan naar de website van Special Olympics Nederland.

Factsheet

Door Mulier Instituut en Kenniscentrum Sport is in mei 2019 een factsheet 'Sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking' opgesteld. In de factsheet vind je meer informatie over de doelgroep, de sportdeelname, hoe je de doelgroep kan activeren en hoe je hen kan bereiken.