Recyclen van afval

Thuis scheidt en vermindert bijna iedereen afval. Maar op sportclubs gebeurt dat nog (te) weinig, terwijl er veel vandaan komt: gemiddeld 400 kilo kunststof-afval per accommodatie in een jaar. Ook papier, glas en batterijen zijn voor een groot deel geschikt voor hergebruik. Hoe kun je met jouw sportvereniging bijdragen aan een beter klimaat en daar zelfs geld mee verdienen?

Afvalvermindering & afvalscheiding

Sportverenigingen kunnen nu gebruik maken van een handig stappenplan waarin informatie staat over afvalvermindering en -scheiding op de club. Dit stappenplan is tot stand gekomen door samenwerking tussen sportclubs, sportbonden en gemeenten.

Statiegeld

Vanaf 1 juli 2021 is er een aantal wetswijzingen ingesteld die ook van invloed zijn op sportverenigingen, zoals de invoering van 15 cent statiegeld op frisdrank- en waterflesjes onder één liter.

Sportlocaties zijn niet verplicht om flessen in te nemen en statiegeld uit te betalen omdat zij onder de vrijwillige innamepunten vallen. Wanneer je als sportvereniging flesjes gaat innemen, kan je de opbrengst van het statiegeld ten gunste van de eigen vereniging laten vallen of doneren aan een erkend goed doel. Daarnaast levert deze gescheiden inzameling een vermindering van kosten en volume van het restafval.

Inzamelcontainer & communicatiemateriaal

Voor sportverenigingen met minstens 200 leden stelt Statiegeld Nederland kosteloos een donatiebak en communicatiemateriaal ter beschikking. Afhankelijk van de grootte van de vereniging zijn er een (van 200-1000 leden) of twee (vanaf 1000 leden) mini-containers beschikbaar.

Op duurzamesportsector.nl vind je meer informatie over het scheiden en verminderen van afval.

Veranderingen op hoofdlijnen per 1 juli 2021

  • € 0,15 statiegeld op kleine petflessen van frisdranken of waters (niet sap, zuivel of siroop).
  • Grote flessen blijven onderdeel van het systeem met €0,25 statiegeld.
  • Flessen krijgen een nieuwe EAN-code & statiegeldfles-logo op het etiket.
  • De flesjes kunnen, behalve in de supermarkt, op verschillende punten worden ingeleverd. Sportclubs kunnen hieraan meedoen.