More Indoor

More Indoor is een initiatief van de Atletiekunie en vier strategische partners om clubs, gemeentes en provincies te ondersteunen en begeleiden in het ontwikkelen en realiseren van indoor atletiekaccommodaties. Een modulair concept waarmee een atletiekaccommodatie ingericht kan worden naar de wensen en behoeften van de club.

Wat doen we?

Nederland telt 203 atletiekclubs die trainen op 197 officiële buiten atletiekbanen. Dit staat in schril contrast met de 13 indoor atletiekaccommodaties die ons land telt. Het Nederlandse klimaat leent zich niet om 12 maanden per jaar buiten te trainen. Zeker voor explosieve atletiekonderdelen is het gevaarlijk om in koudere omstandigheden te trainen. Spieren reageren anders en de korte krachtexplosies leggen een enorme druk op het lijf van een atleet.

Jaarlijks is twee derde van de atletiekclubs gedurende een periode van 19 weken op zoek naar indoor trainingsaccommodaties. Vanwege het beperkte aanbod aan indoor atletiekaccommodaties moeten de gemiddeld 110 leden per club minimaal 25km afleggen om een geschikte trainingsaccommodatie te vinden. Slechts 17% hiervan kan terecht bij een indoor atletiekaccommodatie, waarvan een gedeelte naar Duitsland en België reist om te trainen.

De Atletiekunie wil een inhaalslag maken en meer clubs de mogelijkheid bieden het gehele jaar in de eigen regio te trainen, zowel binnen als buiten. Daarom is het belangrijk te investeren in kwalitatieve indoor atletiekaccommodaties.

Wie zijn we?

Om dit project te laten slagen heeft de Atletiekunie een overeenkomst getekend met:

Met deze samenwerking verbindt de Atletiekunie bouwkundige en sporttechnische expertise met ruim 20 tot 30 jaar ervaring om zo meer duurzame indoor atletiekaccommodaties mogelijk te maken.

De basisconcepten

  • Type XS: Een hal met een beperkte hoogte en een gecombineerde mogelijkheid voor sprintnummers en horizontale springnummers. Voorzien van een eenvoudige krachttrainingsmogelijkheid en werpoefeningen tegen een werpmuur. De sprintbaan voldoet aan het wedstrijdreglement.
More Indoor haltype XS
  • Type S: Een hal met een sprintbaan en afzonderlijke aanlopen voor verspringen en polsstokhoogspringen. Dwars op de sprintbaan en aanlopen mogelijkheden voor hoogspringen en kogelstoten. Voorzien van krachttrainingsmogelijkheden en een werpmuur. Alle onderdelen voldoen aan het wedstrijdreglement.
More indoor haltype S
  • Type M: Naast de sprintbaan en de afzonderlijke aanlopen verspringen en polsstokhoogspringen is een verbreding aangebracht met mogelijkheden voor kogelstoten, discus/speerwerpen, hoogspringen en krachttraining. Met uitzondering van discus/speerwerpen voldoen de voorzieningen aan het wedstrijdreglement.
More indoor haltype M
  • Type L: Een 4-baans rondbaan van 200m, met daarbuiten krachttraining en een werpmuur. Op het middenterrein een 6-baans sprintbaan en alle technische nummers. Met uitzondering van discus/speerwerpen voldoen de voorzieningen aan het wedstrijdreglement.
More indoor haltype L
  • Type XL: Een 6-baans rondbaan van 200m met daarbuiten voorzieningen voor krachttraining, kogelstoten en discus/speerwerpen. Zowel op het middenterrein als aan de buitenzijde een sprintbaan. Op het middenterrein zijn alle technische onderdelen aanwezig en is de mogelijkheid voor een tijdelijke kogelstootvoorziening. Op de sprintbaan aan de buitenzijde kunnen eventueel tribunes worden geplaatst bij wedstrijden. Met uitzondering van discus/speerwerpen voldoen de voorzieningen aan het wedstrijdreglement.
More indoor haltype XL

Contact

Bij interesse of vragen kan vrijblijvend contact worden opgenomen met Accommodatiezaken.