Rookvrije accommodatie

Sporten is gezond en daar hoort een rookvrije sportomgeving bij. Als vereniging kun je het verschil maken op weg naar een gezondere sportomgeving. Daarom is in het Nationaal Preventieakkoord afgesproken dat in 2025 nagenoeg alle sportverenigingen rookvrij zijn. Daarnaast heeft de Atletiekunie de ambitie om een gezonde, sportieve leefomgeving voor kinderen te bevorderen. Daarom onderstreept zij het belang van een rookvrije generatie en stimuleert en ondersteunt atletiekverenigingen om het sportpark rookvrij te maken.

In een rookvrije omgeving komen kinderen niet in de verleiding om te gaan roken en wordt meeroken voorkomen. Een rookvrij sportterrein:

  • geeft kinderen het goede voorbeeld
  • beschermt kinderen tegen de verleiding om te gaan roken
  • voorkomt het schadelijke meeroken
  • zorgt voor positieve aandacht voor de sportclub
  • heeft minder afval van sigarettenpeuken en -pakjes
  • draagt bij aan de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’

Aan de slag

Wil je ook een rookvrije vereniging? Via de website rookvrijegeneratie.nl is speciaal voor jou als sportvereniging een volledig pakket inclusief stappenplan, enquête en communicatiemiddelen beschikbaar om direct aan de slag te gaan. Ook zijn er mooie rookvrij-borden om de afspraak op het terrein aan te duiden. Hier vind je meer informatie over de materialen.

Wil je meer begeleiding op dit thema? Ook de clubcoaches van Team:Fit helpen je graag op weg naar een gezondere sportomgeving.

Vragen

Heb je vragen? Stel ze per e-mail: [email protected] of bel met 070 – 315 56 26;(maandag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur).

Wetswijziging 1 juli 2021

Rookruimtes in openbare gebouwen zijn vanaf 1 juli niet meer toegestaan. Dit betekent dat er geen rookruimtes meer ingericht mogen worden die aan of tegen de sportaccommodatie vastzitten. Rookruimtes moeten vanaf dan een volledig zelfstandige ruimte zijn op het terrein en mogen géén overlast veroorzaken voor bijvoorbeeld de ingang van de sportaccommodatie. Daarnaast geldt dat de ruimte geen dubbelfunctie mag hebben zoals een parkeerplaats of een fietsenhok.

In het kort:

  • De rookruimte, die in of aan accommodaties vastzitten, dient per 1 juli gesloten te zijn.
  • Dit moet duidelijk kenbaar gemaakt worden aan leden.
  • Nergens in openbare gebouwen mag nog gerookt worden. Dit geldt ook voor e-sigaretten. Sportaanbieders dienen hier zelf op te handhaven.

Rookvrije Generatie

De Hartstichting heeft samen met KWF Kankerbestrijding en het Longfonds het initiatief genomen voor de beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’. Samen met een groeiend aantal partijen en personen, waaronder de Atletiekunie, KNHB, KNVB en KNKV werken ze toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Lees verder voor meer informatie.