Jury & Officials

Om te bepalen hoeveel juryleden en vrijwilligers je nodig hebt kun je dit organisatieschema gebruiken. Voor de jurycoördinator is hier een handleiding en draaiboek te vinden.

 • Juryleden
  Iedereen die de cursussen jurylid algemeen, microfonist, chef EDM, chef ET, snelwandel jurylid en Athletics Champs hoofdjurylid heeft afgerond worden jurylid genoemd.
 • BWO (Basis Wedstrijdofficial)
  Iedereen die de opleiding wedstrijdleider, scheidsrechter of starter met succes heeft afgerond mag zichzelf BWO oftewel Basis Wedstrijdofficial noemen. Deze officials zijn bevoegd om op regionaal niveau actief te zijn in deze functie. Onder regionale wedstrijden vallen alle wedstrijden die niet onder de noemer competitie (vanaf D junioren) of Nationaal vallen. BWO zijn wordt per functie (wedstrijdleider, scheidsrechter en/of starter) verleend. Je kunt dus voor meerdere functies de aantekening BWO ontvangen. De aantekening BWO krijg je 'voor het leven'.
 • CWO (Competitie Wedstrijdofficial)
  Voor de functies scheidsrechter, wedstrijdleider en starter is het mogelijk om door te groeien naar CWO. Een CWO is naast regionale wedstrijden ook bevoegd om actief te zijn bij competitiewedstrijden (vanaf junioren).
 • NWO (Nationaal Wedstrijdofficial)
  NWO is een official die bevoegd is om naast de regionale- en competitiewedstrijden ook tijdens (inter)nationale wedstrijden actief te zijn. Dit betreft voor alle BWO functies. Een benoeming als NWO geldt voor 4 jaar.

Voor de officials bij wegevenementen is deze onderverdeling nog niet aanwezig.

Aanschaf kleding

Wedstrijdofficials hebben de mogelijkheid om herkenbare kleding aan te schaffen. Tijdens Nationale- en competitiewedstrijden wordt van de wedstrijdofficials verwacht deze kleding ook te dragen. Het is niet de bedoeling dat jury deze kleding draagt. Voor de wedstrijdleiders en de scheidsrechters is de basiskleur blauw en voor de starters is de kleur rood.

Lees meer