Loopevenementen

Waar moet je aan denken bij de voorbereiding van een loopevenement? Hoe gaat parcoursmeting in zijn werk? Antwoorden op deze vragen vind je hier.

Parcours

Het parcours is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een loopevenement. Om een mooi, uitdagend of snel parcours te maken moet je met veel zaken rekening houden.

Lees meer
Aanmelden hardloopkalender

Hardlopen.nl heeft de officiële hardloopkalender van de Atletiekunie. Meld je wedstrijd aan voor de hardloopkalender op hardlopen.nl zodat veel lopers jouw evenement zullen zien. Meer informatie over het publiceren van je evenement klik hier.

Lees meer
World Ranking Competition label - wegwedstrijden

World Athletics (WA) kent een World Rankings Competition (WRC) label. Atleten die aan internationale toernooien mee willen doen, kunnen zich alleen kwalificeren met prestaties die zijn behaald op een World Rankings Competition-wedstrijd uit de WA Global Calendar. Ook wereld- en Europese records worden alleen toegekend op World Rankings-wedstrijden. Nederlandse records kennen een verkorte aanvraagprocedure bij een WRC label wedstrijd.

Lees meer
Voorwaarden, verzekeringen en vergunningen

Bij het organiseren van jouw wedstrijd is het belangrijk om vooraf alles goed geregeld te hebben. Door het gebruik van algemene vooraarden kun je jouw deelnemers informeren over deze voorwaarden, zodat het geschillen kan voorkomen. Onderstaande algemene voorwaarden kunnen door aangesloten clubs en evenementorganisaties van de Atletiekunie gebruikt worden. Artikel 2 kan per evenement afwijken in haar deelname voorwaarden.

Lees meer
Inschrijven & uitslagen

De inschrijving voor een loopevenement gaat online, het betreft hier een voorinschrijving. Vaak zit er aan deze voorinschrijving een betalingsverplichting vast. De deelnemer ontvangt via een mailbericht een bevestiging van zijn aanmelding. Dit kan gevolgd worden door het vooraf toezenden van het startnummer en/of andere informatie. Het kan ook zijn dat de organisatie ervoor kiest dat het startnummer inclusief chip of een losse chip óp of net vóór de wedstrijddag opgehaald moet worden.

Lees meer
Evenement afgelasten

Afgelasting van je evenement is helaas een scenario dat zich voor kan doen, maar waar je als organisatie vaak minder bij stilstaat. Doordat je jaren op normale wijze je evenement ziet plaatsvinden wordt de aandacht aan een afgelasting-scenario vaak voor je gevoel minder relevant. Toch is het ontzettend belangrijk je hier goed op voor te bereiden. Ook in je voorbereiding denk je na over ‘wat als…’

Lees meer
Vrijwilligers en jury

Vrijwilligers zijn onmisbaar bij de organisatie van een loopevenement. Denk aan verkeersregelaars, een wedstrijdleider, een scheidsrechter en juryleden. Hier vind je tips over aantallen vrijwilligers, taakverdeling, werving en instructie.

Lees meer
Veiligheid

Randvoorwaarden voor veilig werken tijdens een wedstrijd zijn hier te vinden. Daarnaast komt bij het organiseren van langeafstand lopen een aantal specifieke veiligheids- en sportmedische aspecten kijken.

Lees meer
Wetgeving wegwerpplastic (SUP)

Tijdens hardloopevenementen worden bijna altijd wegwerpbekertjes (SUP; Single Used Plastic) gebruikt voor de drankposten en/of voor de verkoop. Vanaf 1 juli 2023 gelden er nieuwe regels rondom wegwerpplastic. Vanaf 1 januari 2024 mogen bekertjes van plastic of met een plastic coating die nu vaak gebruikt worden in principe niet meer gebruikt worden.

Lees meer
Handleidingen

Voor de organisatie van een loopevenement is het belangrijk om een goed uitgewerkt draaiboek te hebben. Daarnaast is een planning en taakverdeling een belangrijke leidraad voor het organisatorisch goed structureren van je organisatie.

Lees meer