Wat is de competitie en voor wie?

De competitie is een combinatie van wedstrijden waarbij verenigingen strijden in ploegen voor de titel van beste ploeg in de betreffende categorie. Voor de U16 en U14 junioren, U20/U18 en voor de senioren staan drie voorrondes op het programma. Voor de masters zijn dit er twee. Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de U16/U14 competitie.

Voor elke wedstrijd maken we een selectie van onderdelen waarop atleten worden ingedeeld. Deze atleten verdienen punten met hun geleverde prestatie. De gezamenlijke punten gelden als teamtotaal. Alle teamtotalen van de voorrondes tellen we bij elkaar op. Bij de U16 en U14 junioren strijden de beste 48 teams, verspreid over 4 aparte finales, om de titel in de A-(team 1 t/m 12), B-(team 13 t/m 24), C-(team 25 t/m 36) of D-(team 37 t/m 48) finale. Bij de U20/U18 en masters strijden de beste 12 teams in een aparte wedstrijd voor de titel. Bij de senioren strijden ploegen, aan de hand van de teamtotalen, voor promotie of behoud in of naar een divisie.

In de competitiebepalingen vind je welke onderdelen (per wedstrijd) op het programma staan en welke prestaties gelden voor de teamtotalen.

Wie kan mee doen?

Elke vereniging die is aangesloten bij de Atletiekunie mag een ploeg opstellen, maar de atleten moeten aan een paar voorwaarden voldoen:

  • De atleten moeten allemaal een wedstrijdlicentie hebben bij de vereniging die zij vertegenwoordigen.
  • De atleten mogen per jaar maar voor één vereniging uitkomen.
  • Het is niet noodzakelijk dat de deelnemende atleet de Nederlandse nationaliteit heeft.

In de competitiebepalingen staat welke onderdelen er zijn en met hoeveel atleten je het onderdeel minimaal moet bezetten om zoveel mogelijk punten te halen. Het is niet verplicht om aan dit aantal te voldoen; er is geen verplicht minimum aantal deelnemers gesteld. Daarentegen is er ook geen maximum als ploeggrootte bepaald. Een atleet mag maximaal drie onderdelen doen per wedstrijd, dit is inclusief estafette. Maar het is ook mogelijk om elke atleet slechts één onderdeel te laten doen.

Combi-team

Als een vereniging zelf niet de mogelijkheid heeft om een compleet team samen te stellen, is het mogelijk om samen met een andere vereniging een combi-team te vormen. De verhouding aan geleverde atleten is hierbij helemaal vrij. Het is wel zo dat combi-teams niet mogen deelnemen aan finales of kunnen promoveren naar een hogere divisie.

Meerdere categorieën

Het is toegestaan om als atleet deel te nemen in meerdere categorieën. Hier zijn wel enkele (als uitzondering op het reguliere wedstrijdreglement) uitzonderingen van kracht. Een atleet van U12 of jonger mag niet deelnemen in de competitie van de U14 en ouder. Een U14 atleet mag deelnemen bij de U16 competitie, maar niet in oudere categorieën. Een U14 atleet mag ook niet op één dag deelnemen in meerdere ploegen. Omdat de U16 en U14 competitie op dezelfde dag wordt afgewerkt, is het alleen mogelijk om op één dag deel te nemen bij óf de U14 junioren óf de U16 junioren. U16 junioren mogen deelnemen bij de U16 en U20/U18.

Financiën

De verenigingen betalen per ploeg. De bedragen worden aan het begin van het competitiejaar bekend gemaakt. De verenigingen krijgen een factuur voor alle voorrondes en als ze deelnemen aan de finales en/of promotie-/degradatiewedstrijden nog een tweede factuur.

De competitie is zelfregulerend. Omdat de verenigingen niet zelf geld innen van de deelnemende ploegen, krijgen ze een bijdrage voor het organiseren van de wedstrijd. Dit geld komt volledig uit de ploegbijdragen.

Bedragen 2024

Categorie Bedrag

U16 en U14 junioren

€ 110,-

U20/U18

€ 110,-

Masters

€ 73,50

Senioren: NK Teams

€ 60,50

Senioren: 1e divisie

€ 142,-

Senioren: 2e divisie

€ 142,-

Senioren: 3e divisie

€ 115,50

Finale ploeg

€ 55,-

Organisatie bijdrage voorrondes

€ 850,-

Organisatie bijdrage finales

€ 950,-