Aanmelden wedstrijdkalender

Zorg dat je wedstrijd wordt aangemeld en in Volta terecht komt. Als wedstrijdorganisatie heb je te allen tijde een vrije keuze in welk wedstrijdadministratiepakket je wilt gebruiken, ongeacht je wedstrijd. Op dit moment ondersteunt de Atletiekunie de pakketen van Atletiek.nu en Seltec.

Zodra je wedstrijd in Volta verschijnt is hij direct zichtbaar op de wedstrijdkalender. Op dit moment kun je je wedstrijd op twee verschillende manieren in Volta zetten, afhankelijk van het wedstrijdadministratiepakket dat je gebruikt.

 • Werk je met Atletiek.nu, zorg er dan voor dat je je wedstrijd instuurt vanuit Atletiek.nu. Vervolgens kun je in Volta je wedstrijd verder afronden.
 • Werk je met Seltec, maak dan je wedstrijd direct in Volta aan. Vandaaruit kun je door naar Seltec om je wedstrijd verder klaar te zetten.
De kalendercoördinator van je regio keurt de wedstrijd in Volta op basis van toetsingscriteria voor goedkeuring die onderaan deze pagina staan weergegeven.

Alle competitiecoördinatoren hebben toegang tot wedstrijdzaken vanuit Volta. Maak jij de wedstrijden aan voor jouw club maar ben je niet de competitiecoördinator? Mail dan naar wedstrijdsport. Zij sturen je dan de inloggegevens toe zodat je je wedstrijd kunt aanmaken of aanpassen in Volta. Geef hierbij aan voor welke vereniging je de inloggegevens wilt ontvangen.

Procedure aanmelden wedstrijden

Atletiek.nu

 1. Maak je wedstrijd aan op Atletiek.nu.
 2. Selecteer categorieën en onderdelen.
 3. Stuur je wedstrijd in voor Atletiekunie erkenning.
 4. Ga naar de inlogpagina van Volta.
 5. Log in met je e-mailadres (Log NIET in met je lidnummer).
 6. Zodra je op de button ‘Wedstrijden’ en vervolgens ‘overzicht’ klikt, kom je op de wedstrijdpagina.
 7. Zoek naar de betreffende wedstrijd in het overzicht van wedstrijden.
 8. Controleer de gegevens en voeg de inschrijfperiode toe in Volta.

Seltec

 1. Ga naar de inlogpagina van Volta.
 2. Log in met je e-mailadres (Log NIET in met je lidnummer).
 3. Zodra je op de button ‘Wedstrijden’ en vervolgens ‘overzicht’ klikt, kom je op de wedstrijdpagina.
 4. Hier vind je de optie ‘+voeg toe’.
 5. Als je hierop klikt kun je je wedstrijd aanmaken.
 6. Als je wedstrijd is aangemaakt, kun je op 'indienen bij Atletiekunie' klikken, om de wedstrijd voor Atletiekunie-erkenning in te dienen.
 7. Ga naar LAnet3.nl om je wedstrijd verder klaar te zetten.

Voor uitgebreidere instructie bekijk één van de handleidingen:

Handleidingen

Let op! Vergeet niet de onderdelen en categorieën toe te voegen in Volta! Pas als de onderdelen en categorieën met elkaar verbonden zijn, wordt de knop 'indienen bij de Atletiekunie' weergegeven. Als je hier op klikt, krijgt de kalendercoördinator een melding dat de wedstrijd klaarstaat om gekeurd te worden.

Toetsingscriteria voor goedkeuring

Een wedstrijd wordt gezien als Atletiekunie-erkend wanneer:

1. Het wedstrijdreglement wordt gehandhaafd

Op de Atletiekunie wedstrijdkalender staan zowel officiële als onofficiële wedstrijden. Natuurlijk mogen er onofficiële wedstrijden georganiseerd worden; een afkeuring betekent niet dat de wedstrijd niet mag plaatsvinden.

Zie wedstrijdreglement

2. De accommodatie wedstrijdgeschikt is

Het beoordelen hiervan gebeurt op basis van de inspectierapporten per accommodatie. De rapporten vind je terug op onze website. Op basis van de gegevens in deze rapporten wordt een wedstrijd wel of niet goedgekeurd. Deze rapporten zijn van groot belang voor de beoordeling van wedstrijden, maar ook verzekeringsmaatschappijen gebruiken dit als basis wanneer er een ongeval plaatsvindt op jouw accommodatie.

Eerder was het zo dat wanneer één van de benodigde voorzieningen niet voldeed aan de gestelde eisen, de prestaties niet werden erkend. Met de meest recente update van Volta zijn de inspectierapporten gekoppeld aan de accommodatie. Hierdoor is het voor atleten, WOC’s, kalendercoördinator en de werkgroep statistiek duidelijk zichtbaar welke onderdelen wedstrijdgeschikt zijn en kunnen wedstrijden goedgekeurd worden als niet alle voorzieningen aan de gestelde eisen voldoen. Verder geldt dat wanneer één onderdeel op meerdere voorzieningen kan worden verwerkt, we ervan uitgaan dat de wedstrijdleider kiest voor de geschikte voorzieningen.

Atletiekunie-erkende wedstrijdvoorzieningen
De wedstrijdgeschiktheid van de onderdelen wordt op de wedstrijdkalender in een aparte sectie weergegeven. Dit staat vermeld onder ‘Atletiekunie-erkende wedstrijdvoorzieningen’, weergegeven met een groen bolletje. Als een voorziening niet Atletiekunie erkend is, dan kan het onderdeel wel gewoon in de wedstrijd uitgevoerd worden, dit betekent alleen dat prestaties geleverd op dit onderdeel niet officieel erkend worden voor ranglijsten of NK-inschrijvingen.

LET OP! is een voorziening niet veilig? Dan mag er geen wedstrijd op worden georganiseerd!

Competitiewedstrijden en NK's worden alleen toegewezen aan volledig wedstrijdgeschikte accommodaties voor de relevante onderdelen.

3. Alle deelnemers over een wedstrijdlicentie bezitten

De kosten voor een wedstrijdlicentie zijn afhankelijk van de leeftijd van een atleet. Het varieert van € 9,50 voor pupillen tot € 27,00 voor volwassenen (tarieven 2024). Een wedstrijdlicentie kan alleen in combinatie met een verenigingslidmaatschap worden afgenomen.

De opbrengsten van de wedstrijdlicenties worden besteed aan zaken die de wedstrijdsport ten goede komt, zoals het opleiden van juryleden en officials. Ook gaat een deel van de opbrengsten naar het bijhouden van wedstrijduitslagen, opmaken van ranglijsten per jaar en het aanvragen en afhandelen van records.

4. De wedstrijd staat in Volta

Wanneer de onderdelen niet zijn ingevuld, kan niet op voorgaande of aankomende stappen worden gecontroleerd. De wedstrijd zal tot die tijd op ‘in afwachting’ staan. Wanneer alle onderdelen en groepen zijn toegevoegd en wanneer de algemene informatie is ingevuld kan de wedstrijd pas worden gekeurd.

Benieuwd hoe je je wedstrijd aanmaakt in Volta? Bekijk dan de handleiding.

5. Is er op dezelfde dag een vergelijkbare wedstrijd qua onderdelen en categorieën?

De kalendercoördinator is er om balans aan te brengen in de kalender. Dit houdt in dat het aanbod in onderdelen gevarieerd en voor alle categorieën is. De kalendercoördinator communiceert in principe via Volta. Het is aan de organisatie om te controleren of de wedstrijd geplaatst is en/of er opmerkingen zijn. 

Wanneer een kalendercoördinator de aangemelde wedstrijd heeft goedgekeurd, verschijnt de status “Atletiekunie-erkend” bij de wedstrijd op atletiek.nl/wedstrijdkalender. Wedstrijden die niet goedgekeurd zijn, staan bij ‘onofficiële wedstrijd’. Prestaties die bij dit soort wedstrijden worden behaald, worden niet opgenomen in de ranglijst of erkend als nationaal record.

De wedstrijdkalender geeft ook weer welke labels een wedstrijd heeft. Bijvoorbeeld het World Rankings Competition label, of het World Para Athletics label.

Onderlinge wedstrijden/ clubkampioenschappen

Organiseer je een onderlinge wedstrijd zoals een clubkampioenschap? Wanneer je aan bovenstaande eisen voldoet, keuren wij deze wedstrijd goed.

Wedstrijdadministratiesysteem

Zodra de wedstrijd is aangemaakt in Volta, kun je verder werken in het wedstrijdadministratiesysteem. Je hoeft dus niet te wachten tot de kalendercoördinator de wedstrijd heeft gekeurd. Er is momenteel een volledige koppeling met LAnet3 en er wordt gewerkt aan een koppeling vanuit Volta richting Atletiek.nu.