Aanmelden wedstrijdkalender

Meld je wedstrijd aan via Volta. Door de wedstrijd aan te maken in Volta verschijnt de wedstrijd direct op de wedstrijdkalender. De kalendercoördinator van je regio keurt vervolgens de wedstrijd op basis van toetsingscriteria voor goedkeuring die onderaan deze pagina staan weergegeven.

Alle competitiecoördinatoren hebben toegang tot wedstrijdzaken vanuit Volta. Maak jij de wedstrijden aan voor jouw club maar ben je niet de competitiecoördinator? Mail dan naar wedstrijdsport. Zij sturen je dan de inloggegevens toe zodat je je wedstrijd kunt aanmaken in Volta. Geef hierbij aan voor welke vereniging je de inloggegevens wilt ontvangen.

Procedure aanmelden wedstrijden

  1. Ga naar de inlogpagina van Volta;
  2. Log in met je e-mailadres (Log NIET in met je lidnummer);
  3. Zodra je op de button ‘Wedstrijden’ en vervolgens ‘overzicht’ klikt, kom je op de wedstrijdpagina;
  4. Hier vind je de optie ‘+voeg toe’;
  5. Als je hierop klikt kun je je wedstrijd aanmaken.

Voor uitgebreidere instructie bekijk één de handleidingen:

Handleidingen

Let op! Vergeet niet de onderdelen en categorieën toe te voegen! Pas als de onderdelen en categorieën met elkaar verbonden zijn wordt de knop 'indienen bij de Atletiekunie' weergegeven. Als je hier op klikt krijgt de kalendercoördinator een melding dat de wedstrijd klaarstaat om gekeurd te worden.

Toetsingscriteria voor goedkeuring

Een wedstrijd wordt gezien als Atletiekunie erkend wanneer:

1. het wedstrijdreglement wordt gehandhaafd

Op de Atletiekunie wedstrijdkalender staan zowel officiële als onofficiële wedstrijden. Natuurlijk mogen er onofficiële wedstrijden georganiseerd worden, een afkeuring betekent niet dat de wedstrijd niet mag plaatsvinden.

Zie wedstrijdreglement

2. de accommodatie wedstrijdgeschikt is

Het beoordelen hiervan gebeurt op basis van de inspectierapporten per accommodatie. De rapporten vind je terug op onze website. Op basis van de gegevens in deze rapporten wordt een wedstrijd wel of niet goedgekeurd. Deze rapporten zijn van groot belang voor de beoordeling van wedstrijden, maar ook verzekeringsmaatschappijen gebruiken dit als basis wanneer er een ongeval plaatsvindt op jouw accommodatie.

Eerder was het zo dat wanneer één van de benodigde voorzieningen niet voldeed aan de gestelde eisen, de prestaties niet werden erkend. Met de meest recente update van Volta zijn de inspectierapporten gekoppeld aan de accommodatie. Hierdoor is het voor atleten, WOC’s, kalendercoördinator en de werkgroep statistiek duidelijk zichtbaar welke onderdelen wedstrijdgeschikt zijn en kunnen wedstrijden goedgekeurd worden als niet alle voorzieningen aan de gestelde eisen voldoen. Verder geldt dat wanneer één onderdeel op meerdere voorzieningen kan worden verwerkt, we ervan uitgaan dat de wedstrijdleider kiest voor de geschikte voorzieningen.

De wedstrijdgeschiktheid van de onderdelen wordt op de wedstrijdkalender in een aparte sectie weergegeven. Dit staat vermeld onder ‘Atletiekunie erkende voorzieningen’, weergegeven met een groen bolletje. Als een voorziening niet Atletiekunie erkend is, dan kan het onderdeel wel gewoon in de wedstrijd uitgevoerd worden, dit betekent alleen dat prestaties geleverd op dit onderdeel niet officieel erkend worden voor ranglijsten of NK-inschrijvingen.

LET OP! is een voorziening niet veilig? Dan mag er te allen tijde geen wedstrijd op worden georganiseerd!

Competitiewedstrijden en NK's worden alleen toegewezen aan volledig wedstrijdgeschikte accommodaties voor de relevante onderdelen.

3. alle deelnemers over een wedstrijdlicentie bezitten

De kosten voor een wedstrijdlicentie zijn afhankelijk van de leeftijd van een atleet. Het varieert van € 8,80 voor pupillen tot € 25,05 voor volwassenen (tarieven 2022). Een wedstrijdlicentie kan alleen in combinatie met een verenigingslidmaatschap afgenomen worden.

De opbrengsten van de wedstrijdlicenties worden besteed aan zaken die de wedstrijdsport ten goede komt, zoals het opleiden van juryleden. Ook gaat een deel van de opbrengsten naar het bijhouden van wedstrijduitslagen, opmaken van ranglijsten per jaar, uitgifte van statistische jaarboeken en het aanvragen en afhandelen van records.

4. de wedstrijd is aangemaakt in Volta

Wanneer de onderdelen niet zijn ingevuld, kan niet op voorgaande of aankomende stappen worden gecontroleerd. De wedstrijd zal tot die tijd op ‘in behandeling’ staan. Wanneer alle onderdelen en groepen zijn toegevoegd, kan de wedstrijd pas worden gekeurd en doorgestuurd worden naar het wedstrijdsoftware administratiesysteem dat je gebruikt.

Benieuwd hoe je je wedstrijd aanmaakt in Volta? Bekijk dan de handleiding.

5. Is er op dezelfde dag een vergelijkbare wedstrijd qua onderdelen en categorieën?

De kalendercoördinator is er om balans aan te brengen in de kalender. Dit houdt in dat het aanbod in onderdelen gevarieerd en voor alle categorieën is. De kalendercoördinator communiceert in principe via Volta. Het is aan de organisatie om te controleren of de wedstrijd geplaatst is en/of er opmerkingen zijn. 

Wanneer een kalendercoördinator de aangemelde wedstrijd heeft goedgekeurd, verschijnt de status “Atletiekunie erkend” bij de wedstrijd op atletiek.nl/wedstrijdkalender. Wedstrijden die niet goedgekeurd zijn, staan bij ‘onofficiële wedstrijd’. Prestaties die bij dit soort wedstrijden worden behaald, worden niet opgenomen in de ranglijst of erkend als nationaal record.

Onderlinge wedstrijden/ clubkampioenschappen

Organiseer je een onderlinge wedstrijd zoals een clubkampioenschap? Wanneer je aan bovenstaande eisen voldoet, keuren wij deze wedstrijd goed.

Wedstrijdadministratiesysteem

Zodra de wedstrijd is aangemaakt in Volta, kun je direct doorwerken in het wedstrijdadministratiesysteem. Je hoeft dus niet te wachten tot de kalendercoördinator de wedstrijd heeft gekeurd. Er is een koppeling met LANET3 en er wordt gewerkt aan een koppeling met Atletiek.nu.