EDM apparatuur

Electronic Distance Measurement (EDM) apparatuur heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele meetmethoden zoals een meetlint:

Gemak

  • Met EDM worden de metingen uitgevoerd met behulp van een prisma. De jury hoeft niet bij ieder resultaat te bukken en een meetlint strak te trekken.
  • ​​Tempo van de wedstrijd kan aanzienlijk omhoog. Zeker bij de langere werponderdelen (discuswerpen, kogelslingeren en speerwerpen).
  • Resultaten kunnen, bij een koppeling met een laptop of fieldterminal, digitaal opgeslagen worden en doorgestuurd worden naar het secretariaat.

Nauwkeurigheid

  • Een meetlint is gevoelig voor rek en krimp ten gevolge van temperatuurverschillen en trekkracht. Met EDM heb je hier geen last van.
  • ​Een meetlint moet strak liggen om een rechtstreekse afstand (de afstand in een rechte lijn vanaf het middelpunt van de sector of afzetlijn) te meten. Hoe groter de afstand hoe lastiger het is om dit uit te voeren. Daarnaast wordt het strak trekken van een meetlint vaak onmogelijk gemaakt door oneffenheden (hoogteverschillen) in het veld. Met EDM wordt altijd de horizontale afstand gemeten.
  • Nulpuntsfout; met EDM wordt voor de wedstrijd de afspringlijn of het midden van de sector met bijbehorende straal bepaald. Eventuele onnauwkeurigheden hierin zijn voor alle atleten hetzelfde. Met een meetlint wordt deze na elk resultaat opnieuw bepaald, dus meten met EDM is eerlijker.
  • Bij polsstokhoogspringen is het mogelijk om te bepalen of de lat horizontaal ligt waardoor de hoogtemeting nauwkeuriger uitgevoerd kan worden. In het geval dat geen gebruik wordt gemaakt van EDM, wordt de hoogte van de lat meestal bepaald met behulp van een lange meetstok. Het is daarbij erg lastig om het begin van de meetstok op de lat te leggen. Dit geeft onnauwkeurigheid in de hoogtebepaling.

EDM systemen in Nederland

Een overzicht van de EDM systemen in Nederland, waarvan wij toestemming hebben voor publicatie staat hier.

Downloads

EDM controle formulier Download