Competitie

Vorige

De competitie is de grootste breedtesportactiviteit op de baan binnen de atletiek in Nederland. Het is toegankelijk voor alle atleten met een wedstrijdlicentie in de categorie D-junior en ouder. Jaarlijks nemen ruim 1400 ploegen verdeeld over ongeveer 160 verenigingen deel aan de competitie.

Wat is de competitie?

De competitie is een combinatie van wedstrijden waarbij verenigingen strijden in ploegen voor de titel van beste ploeg in de betreffende categorie. Voor de C en D junioren, U20/18 en de senioren staan drie voorrondes op het programma, voor de masters zijn dit er twee. Voor elke wedstrijd is een selectie van onderdelen gemaakt waarop atleten worden ingedeeld. Deze atleten verdienen met hun prestatie punten. De gezamenlijke punten gelden als teamtotaal. Alle teamtotalen van de voorrondes tellen we bij elkaar op. Bij de CD junioren strijden de beste 48 teams, verspreid over 4 aparte finales, om de titel in de A (team 1 t/m 12), B (team 13 t/m 24), C (team 25 t/m 36) of D (team 37 tot 48)  finale. Bij de U20/U18 en masters strijden de beste 12 teams in een aparte wedstrijd voor de titel. Bij de senioren strijden ploegen, aan de hand van de teamtotalen, voor promotie of behoud in of naar een divisie.

Welke onderdelen (per wedstrijd) op het programma staan en welke prestaties gelden voor de teamtotalen worden genoemd in de competitiebepalingen.

Wie kan mee doen?

Elke vereniging die is aangesloten bij de Atletiekunie mag een ploeg opstellen, maar de atleten moeten aan een paar voorwaarden voldoen:

  • De atleten moeten allemaal een wedstrijdlicentie hebben bij de vereniging die zij vertegenwoordigen.
  • De atleten mogen per jaar maar voor één vereniging uitkomen.
  • Het is niet noodzakelijk dat de deelnemende atleet de Nederlandse nationaliteit heeft.

In de competitiebepalingen staat welke onderdelen er zijn en met hoeveel atleten je het onderdeel minimaal moet bezetten om zo veel mogelijk punten te vergaren. Het is niet verplicht om aan dit aantal te voldoen; er is geen verplicht minimum deelnemers gesteld. Daarentegen is er ook geen maximum als ploeggrootte bepaald. Een atleet mag maximaal drie onderdelen doen per wedstrijd, dit is inclusief estafette. Maar het is ook mogelijk om elke atleet slechts één onderdeel te laten doen.

Combi-team

Als een vereniging zelf niet de mogelijkheid heeft om een compleet team samen te stellen, is het mogelijk om samen met een andere vereniging een combi-team te vormen. De verhouding aan geleverde atleten is hierbij helemaal vrij. Het is echter wel zo dat combi-teams niet mogen deelnemen aan finales of kunnen promoveren naar een hogere divisie.

Meerdere categorieën

Het is toegestaan om als atleet deel te nemen in meerdere categorieën. Hier zijn wel enkele (als uitzondering op het reguliere wedstrijdreglement) uitzonderingen van kracht. Een pupil mag niet deelnemen in de competitie van de junioren en ouder. Een D junior mag ook deelnemen bij de C junioren, niet in oudere categorieën. Een D junior mag ook niet op één dag deelnemen in meerdere ploegen. Omdat de C en D competitie op dezelfde dag wordt afgewerkt is het alleen mogelijk om op één dag deel te nemen bij of de D junioren of de C junioren. C junioren mogen deelnemen bij de C en U20/U18. 

Financiën

De verenigingen betalen per ploeg. De bedragen worden aan het begin van het competitiejaar bekend gemaakt. De verenigingen krijgen een factuur voor alle voorrondes en als ze deelnemen aan de finales en/of promotie- /degradatiewedstrijden nog een tweede factuur.

De competitie is zelfregulerend. Omdat de verenigingen niet zelf geld innen van de deelnemende ploegen, krijgen ze een bijdrage voor het organiseren van de wedstrijd. Dit geld komt volledig uit de ploegbijdragen.

* Bedragen 2020 * 

Categorie Bedrag
Pupillen (Athletics Champs) € 3,00 (per atleet/per wedstrijd)
C en D junioren € 105,00
U20/18 € 105,00
Masters € 70,00
Senioren: NK Teams € 57,50
Senioren: 1e divisie € 135,00
Senioren 2e divisie € 135,00
Senioren 3e divisie € 110,00