Parcours

Het parcours is misschien wel het belangrijkste onderdeel van een loopevenement. Om een mooi, uitdagend of snel parcours te maken moet je met veel zaken rekening houden.

Gecertificeerd parcours

Om een officiële wedstrijd te organiseren moet een parcours ook gecertificeerd zijn, oftewel exact de juiste lengte hebben. Meer hierover vind je op de pagina gecertificeerd parcours.

Hier kan je zien welke parcoursen in Nederland gecertificeerd zijn. Dit document wordt met regelmaat geüpdatet.

Gecertificeerd parcours

Een gecertificeerd parcours is, naast het hebben van Atletiekunie officials, een voorwaarde voor een officiële wedstrijd. Alleen officiële wedstrijden tellen mee in ranglijsten en bij records. Je kunt het parcours officieel laten meten door hiervoor opgeleide parcoursmeters van de Atletiekunie. Een meetcertificaat is vijf jaar geldig, mits de route gelijk blijft.

Lees meer
Observator parcours

Indien je als organisator in het bezit bent van een EA label of WA label voor een betreffende afstand, zal er tijdens de dag van het evenement ook een observator aanwezig moeten zijn. Het parcours moet nogmaals langsgereden worden ter controle en tijdens de loop zelf moet de kopgroep gevolgd worden ter controle van de looplijn van de koplopers. Voor deze taak zijn de experts op het gebied van parcoursmetingen nodig om dit correct uit te voeren en geldig te laten zijn voor de EA en WA.

Lees meer
Afstanden wegwedstrijden

Binnen de wegatletiek zijn meerdere afstanden mogelijk, we onderscheiden*:

Lees meer
Start en finish

Het wedstrijdreglement Atletiekunie/WA geeft in artikel 240 aan hoe startstreep aangebracht moet worden. Verder is in het reglement geen regelgeving ten aanzien van de start van een weg- en of crosswedstrijd te vinden. Bij een officiële wedstrijd heeft de wedstrijdleiding (wedstrijdleiding en scheidsrechter) een taak om toe te zien dat de start van de wedstrijd goed verloopt.

Lees meer