Bijscholing Vaartspelen

Veel te veel lopers en trainers geven de vaartspeltraining een te bescheiden plaats in hun trainingen. Waarschijnlijk is dit te wijten aan de onbekendheid met deze trainingsvorm of het gebrek aan besef dat vaartspel een prettige en speelse manier is om te trainen.

Wat houdt vaartspelen in?

Het vaartspel is een onder meer in Zweden (‘Fartlek’) ontwikkelde loopvorm, waarbij gespeeld wordt met afstanden, intensiteiten en loopvormen, gebruik makend van de (natuurlijke) mogelijkheden in de omgeving. Vaartspel is een training die eenvoudig te maken is en zeer geschikt is als afwisseling in de wekelijkse training. In de vaartspeltraining is het mogelijk binnen de training accenten te verleggen. Zo kan in de ene training het accent liggen op souplesse, in de andere op kracht en in weer een andere training juist op snelheid in combinatie met diverse oefeningen uit de loopscholing.

Tijdens de wintermaanden kan zowel de baanatleet als wegatleet maximaal profiteren van deze trainingsvorm en het lopen van crossen waarbij al de motorische vaardigheden uitgebreid aan bod komen. Vaartspel werkt ideaal als onderbreking gedurende een trainingsperiode met een omvangrijk programma, waardoor de trainingsmonotonie doorbroken wordt. Tevens is het mogelijk om met gepaste intensiteit een hersteltraining in vaartspelvorm te geven. Deze trainingsvorm is bovenal geschikt om een groepstraining op een leuke manier, iedere loper op zijn eigen niveau, een gevarieerd trainingsprogramma aan te bieden met wisselende oefeningen en belastingsgraad voor de spieren en hart-longsysteem. Het wedstrijdelement (estafettevormen) verhoogt de intensiteit aanzienlijk maar geeft wel een hoge belevingswaarde bij de atleten.

Het succes van het vaartspel hangt af van de creativiteit van de trainer. Hierdoor worden zowel de inzet als de belevingswaarde bij de atleten verhoogd. Om het vaartspel toe te passen in trainingsprogramma’s is het noodzakelijk om de begrippen binnen de trainingsleer kort te bespreken.

Wat leer je in deze bijscholing?

 • Indeling fartlektraining
 • Afstemming trainingsleer
 • Trainingsmethoden/trainingsprincipes
 • Effecten van fartlektraining
 • Het vaststellen van de trainingsintensiteit
 • De plaats van fartlek binnen het jaarprogramma
 • Fartlek en doelgroep
 • Fartlek in de praktijk
 • Fartlek in relatie tot motorische grondeigenschappen
 • Loopscholing als onderdeel van fartlektraining
 • Aanbiedingsvormen fartlektraining.

Kosten en licentiepunten

€ 30 per persoon, voor leden van de Atletiekunie* met een geldige trainerslicentie
€ 40 per persoon, voor leden van de Atletiekunie*
€ 60 per persoon, voor niet leden
Het moment van inschrijving bepaalt voor welk tarief je in aanmerking komt.
*Onder leden van de Atletiekunie verstaan we leden via de verenigingen en aangesloten loopgroepen.

De betaling (alleen mogelijk via iDEAL) vindt plaats bij doorgang van de bijscholing en je ontvangt op dat moment de link om de deelnemersbijdrage te betalen.

Deelname aan deze bijscholing levert 4 licentiepunten op niveau 3 op voor licentiehouders voor de hele dag (ca. 6 uur).

Voor het complete opleidingsaanbod klik hier. Heb je vragen over de bijscholing "vaartspelen"? Mail Monique Wieskamp.