Voor trainers & coaches

Wij bieden trainersopleidingen aan op verschillende niveaus; voor de baanatletiek, loopsport en wandelsport. Het scholingsaanbod en de doorstroommogelijkheden voor de baanatletiek en loopsport vind je in dit overzicht.

Gedragscode voor trainers, coaches en begeleiders

Als trainer wil je natuurlijk dat iedereen met plezier naar de training komt. Hoe zorg je dat het leuk is en blijft? Hoe iedereen gemotiveerd blijft en beter wordt? Hoe ver kan je daarin eigenlijk gaan? Soms raak je je atleten misschien aan om ze te helpen. Goed bedoeld, maar wat vindt de atleet daar eigenlijk van? Of de ouders langs de kant? Ben jij je er als trainer van bewust dat je een belangrijke factor bent in de cultuur binnen de club? Weet je wat je moet doen als het misgaat? Veel vragen die belangrijk zijn om met het bestuur te bespreken en om afspraken over te maken. Je hebt de verantwoordelijkheid om voor je atleten een zo veilig mogelijke omgeving te creëren, waar iedereen zichzelf mag zijn, op zijn of haar eigen niveau.

Lees meer
Opleider en praktijkbegeleider

Goed opgeleide trainers dragen bij aan de vitaliteit van de vereniging. Om trainers goed op te leiden zijn opleiders van belang. De Atletiekunie zoekt voor haar trainersopleidingen opleiders.

Lees meer
Trainerslicentie

Een trainerslicentie is een persoonsgebonden document afgegeven door de Atletiekunie of KWbN.

Lees meer
Jeugdvisie Atletiekunie

Trainers spelen een grote rol in het plezier dat de jeugd beleeft aan atletiek en zijn van grote invloed op het ontwikkelen van hun vaardigheid. Zij zijn degenen die zorgen voor een veilige en ontwikkelingsgerichte omgeving waarin een jonge sporter tot bloei kan komen. Goede, bevlogen, jeugdtrainers zorgen voor de juiste balans voor ieder kind.

Lees meer
Opleiding tot assistent-trainer - niveau 2

Wil jij de eerste stap maken in het trainersvak? Tijdens deze assistent trainersopleiding word jij klaargestoomd om deeltaken van een trainer over te nemen. Je leert vanuit pedagogisch en didactisch handelen goed om te gaan met lopers of atleten.

Lees meer
Opleiding tot zelfstandig trainer - niveau 3

De opleiding basistrainer (of zelfstandig trainer) op niveau 3 is een opleiding die bestaat uit een aantal workshops en aanvullende opdrachten die in de eigen trainerspraktijk worden uitgevoerd. De opleiding heeft tot doel zelfstandige trainers op te leiden. De nadruk van de opleiding ligt op het training geven aan atleten. De opleiding is bedoeld voor trainers met ervaring die zelfstandig op een verantwoorde wijze een groep atleten training willen geven en/of door willen stromen naar de opleiding atletiek- en looptrainer op niveau 4 om met prestatiegerichte atleten aan de slag te gaan.

Lees meer
Opleiding tot atletiek- en looptrainer 4

Ben jij atletiek- of looptrainer op niveau 3 en wil jij graag doorgroeien? Dan is de vernieuwde opleiding atletiek- en looptrainer 4 wellicht iets voor jou! Deze opleiding staat in het teken van planmatig prestatiegericht training geven en het versterken van de vereniging.

Lees meer
Opleiding tot topcoach Atletiek 4

De opleiding Topcoach Atletiek 4 is bedoeld voor de gedreven en ambitieuze coach die atleten wil begeleiden naar internationaal niveau, die zijn kennis wil verdiepen en meer wil begrijpen van de achtergronden om tot een goed gefundeerd trainingsprogramma te komen.

Lees meer
Leveringsvoorwaarden scholingsactiviteiten Atletiekunie

De Atletiekunie biedt een uitgebreid pakket aan opleiding- en bijscho­lingsacti­vi­teiten aan. Om duidelijkheid te verschaffen aan deelnemers, opleiders en clubs over de betaling van de deelnemersbijdragen voor deze activiteiten, is een aantal regelingen opgesteld.

Lees meer
Bijscholingen voor jeugdtrainers

We hebben een aantal bijscholingen ontwikkeld speciaal voor trainers van pupillen en van junioren. Alle jeugdbijscholingen volgen de jeugdvisie en leerlijnen van de Atletiekunie.

Lees meer
Bijscholingen voor looptrainers

Hier vind je een overzicht van de bijscholingen voor looptrainers.

Lees meer
Bijscholingen aangepaste atletiek

We hebben drie bijscholingen ontwikkeld voor trainers die atleten met een beperking in hun groep hebben.

Lees meer
Bijscholing / e-learning eetstoornissen in de atletiek

Eetstoornissen zijn psychiatrische aandoeningen met verstoord eetgedrag met vaak ernstige gevolgen voor het lichaam, maar daarnaast heeft het ook psychologische gevolgen. Een eetstoornis kan op elke leeftijd ontstaan, maar begint vaak in de adolescentie of jonge volwassenheid. We hebben een e-learning en een bijscholing ontwikkeld speciaal voor trainers en coaches; om het gedrag te herkennen en actie te ondernemen bij vermoeden of signalering.

Lees meer
Trainerscongressen

Ieder jaar organiseren we op Papendal meerdere congressen speciaal voor trainers. In maart komen de baanatletiektrainers naar Papendal om bij de Dag van de Atletiek nieuwe kennis op te doen voor de start van het baanseizoen. In november organiseren we de Looptrainersdag, de Wandeltrainersdag en het Coachcongres (voor niveau 4 en 5).

Lees meer