Voor juryleden & officials

Wij bieden opleidingen, bijscholingen en congressen aan voor juryleden en officials. Het volledige scholingsaanbod en de doorstroommogelijkheden voor de baanatletiek en loopsport vind je hieronder.

Wil je direct jouw interesse in een van de juryopleidingen kenbaar maken? Klik dan op de knop hieronder.

Ben jij jurycoördinator en wil je een opleiding aanvragen voor jouw vereniging? Kies hieronder de gewenste juryopleiding en vind alle informatie die je zoekt:

* Voor alle opleidingen geldt, dat je bij inschrijving in het bezit bent van een geldig Atletiekunielidnummer.

Opleiding Functie Instroomeis*

Wedstrijdleider

10

Minimaal 18 jaar en in het bezit van juryaantekening 60

Scheidsrechter

20

Minimaal 18 jaar en in het bezit van juryaantekening 60S

Starter

30

Minimaal 18 jaar

Jurylid Algemeen

60

Minimaal 16 jaar

Junior Official

65

12 t/m 15 jaar

Chef EDM

66

Minimaal 16 jaar

Microfonist

80

In het bezit van juryaantekening 60

Medewerker ET/Chef ET

90/91

Medewerker: minimaal 16 jaar; Chef: minimaal 18 jaar

Downloads

Stroomdiagram juryopleidingen Download

Juryniveaus

 • Juryleden
  Iedereen die de cursussen jurylid algemeen, microfonist, Chef EDM, chef ET, snelwandel jurylid en Athletics Champs hoofdjurylid hebben afgerond worden jurylid genoemd
 • BWO (Basis Wedstrijdofficial)
  Iedereen die de opleiding wedstrijdleider, scheidsrechter of starter met succes heeft afgerond mag zichzelf BWO oftewel Basis Wedstrijdofficial noemen. Deze officials zijn bevoegd om op regionaal niveau actief te zijn in deze functie. Onder regionale wedstrijden vallen alle wedstrijden die niet onder de noemer competitie (vanaf D junioren) of Nationaal vallen. BWO zijn wordt per functie (wedstrijdleider, scheidsrechter en/of starter) verleend. Je kunt dus voor meerdere functies de aantekening BWO ontvangen. De aantekening BWO krijg je 'voor het leven'.
 • CWO (Competitie Wedstrijdofficial)
  Voor de functies scheidsrechter, wedstrijdleider en starter is het mogelijk om in aanmerking te komen om te functioneren als CWO. Een CWO is naast regionale wedstrijden ook bevoegd om actief te zijn bij competitiewedstrijden (vanaf junioren).
 • NWO (Nationaal Wedstrijdofficial)
  NWO is een official die bevoegd is om naast de regionale en competitiewedstrijden ook tijdens (inter)nationale wedstrijden actief te zijn. Dit betreft voor alle BWO functies. Een benoeming als NWO geldt voor 4 jaar.

Meer informatie over de aanschaf van jurykleding en gehoorbescherming staat hier.

Contactpersoon juryopleidingen & -bijscholingen: Romy Stokkingreef

Gedragscode voor juryleden en officials

Als jurylid en official zorg je dat de wedstrijd goed verloopt. Je geniet van je ‘vak’. Natuurlijk, er zijn weleens incidentjes. Luidruchtige toeschouwers langs de baan, sporters die verhaal halen. Hoe ga je daar eigenlijk mee om? Jij bent tenslotte verantwoordelijk voor wat er tijdens een wedstrijd gebeurt. Het is juist die verantwoordelijkheid die je kwetsbaar maakt. Je bent een interessant doelwit voor iemand die een wedstrijd wil manipuleren. Hoe onschuldig het ook lijkt. Bekijk de animatie hieronder eens. Dan weet hoe je omgaat met lastige situaties.

Lees meer
Dag van de Official

Op zaterdag 9 maart 2024 vond de Dag van de Official plaats op Papendal. Deze themadag, speciaal voor wedstrijdofficials (starters, scheidsrechters en wedstrijdleiders), microfonisten, wedstrijdorganisaties en parcoursmeters, bevatte tal van interessante workshops. Zo werd er onder andere uitgebreid stilgestaan bij de wijzigingen van het nieuwe wedstrijdreglement.

Lees meer
Opleiding tot Wedstrijdleider (10)

Wil jij graag doorgroeien binnen de organisatie van baanatletiekwedstrijden? Dan is de functie van wedstrijdleider misschien iets voor jou! Klik hier voor de ingeplande opleidingen.

Lees meer
Opleiding tot Scheidsrechter (20)

Wil jij graag doorgroeien bij het jureren van baanatletiekwedstrijden? Dan is de functie van scheidsrechter misschien iets voor jou! Klik hier voor de ingeplande opleidingen.

Lees meer
Opleiding tot Starter (30)

Lijkt het jou leuk om als starter aan de slag te gaan bij atletiekwedstrijden? Ben jij minimaal 18 jaar? Heb je een duidelijke stem? Werk jij geconcentreerd? Treed je resoluut op? Straal je rust uit? Ben je niet beïnvloedbaar? Dan is de functie van starter iets voor jou! Klik hier voor de ingeplande opleidingen.

Lees meer
Opleiding tot Jurylid Algemeen (60)

Ben jij atleet, ouder of geïnteresseerde en wil jij graag de basisprincipes leren van het jureren in de atletieksport? Dan is de opleiding Jurylid Algemeen iets voor jou! Deze opleiding is voor jong en oud. Deelname aan deze opleiding is gratis.

Lees meer
Opleiding tot Junior Official (65)

Ben jij tussen de 12 en 16 jaar, lid van een atletiekvereniging en wil je je inschrijven voor de cursus Junior Official? Laat dit weten via de interesselijst.

Lees meer
Opleiding tot Chef EDM (66)

Wil jij graag doorgroeien bij het jureren van baanatletiekwedstrijden? Dan is de functie Chef EDM (Electronic Distance Measurement) misschien iets voor jou! De Chef EDM kent het wedstrijdreglement en weet hoe het reglement in de praktijk wordt toegepast. Als Chef EDM heb je een coördinerende rol. Je instrueert de EDM-bedieners en zorgt ervoor dat de bedieners snel en accuraat te werk kunnen gaan. Klik hier voor de ingeplande opleidingen.

Lees meer
Opleiding tot Microfonist (80)

De wedstrijd staat op het punt van beginnen en de atleten zijn er klaar voor... Nu moet het publiek nog van informatie worden voorzien. Dit is hét moment waarop de microfonist, of speaker, in beeld komt!

Lees meer
Opleiding tot Medewerker (90) of Chef (91) ET

Wil jij graag aan de slag bij baanatletiekwedstrijden? Dan is de functie van Chef ET (Electronische Tijdwaarneming) misschien iets voor jou! De Chef ET kent het wedstrijdreglement en weet hoe het reglement in de praktijk wordt toegepast. Als Chef ET heb je een gecombineerde coördinerende en uitvoerende rol. Je instrueert de ET bedieners, maar je bent zelf ook onderdeel van het uitvoerende team. Daarnaast ben jij de communicatieschakel met de overige officials en juryleden.

Lees meer
Bijscholing Jurylid Algemeen

Ben jij lid van een atletiekvereniging en wil je je inschrijven voor een bijscholing Jurylid Algemeen? Kijk dan in dit overzicht en schrijf je meteen in.

Lees meer
Bijscholing Startcommissaris

Als startcommissaris ga je na het volgen van de bijscholing aan de slag op eenvoudige wedstrijden. De startcommissaris heeft een goed inzicht in de procedures rond de start en heeft aandacht voor de voorbereiding van de wedstrijd, voor de organisatie tijdens de wedstrijd en voor de start zelf. Aan het eind van de opleiding weet je hoe je een goede start organiseert en hoe je hier invloed op hebt. De procedure loopt als een rode draad door de bijscholing.

Lees meer
The U35 Officials Program

The U35 Officials Program (TOP) is een tweedaags programma voor jonge en ambitieuze officials die zich in een aangepaste en moderne vorm willen doorontwikkelen als jurylid/official. Er is momenteel nog geen nieuwe datum bekend. Zodra dit bekend is, wordt het op deze pagina gepubliceerd.

Lees meer
WARECS - NAR

World Athletics werkt met WARECS (World Atletics Referee Education en Certification System): een opleidingssysteem voor scheidsrechters voor de diverse niveaus van wedstrijden.

Lees meer