E-learning National Athletics Referee - NAR

World Athletics (WA) waarborgt de kwaliteit van wedstrijden met het World Rankings Competition label. Dit label brengt een aantal veranderingen voor de Nederlandse wedstrijdkalender en voor de Nederlandse officials met zich mee. Lees het eerder gepubliceerde nieuwsbericht hierover voor meer informatie.

De NAR-kwalificatie

Met de toevoeging van het nieuwe WARECS-systeem van World Athletics maken we in Nederland onderscheid tussen de volgende scheidsrechter kwalificatieniveaus.

 1. Basis Wedstrijd Official - BWO
 2. Competitie Wedstrijd Official - CWO
  • National Athletics Referee level - NAR
 3. Nationaal Wedstrijd Official - NWO
  1. World Athletics Referee – Bronze level - WARB
  2. World Athletics Referee – Silver level - WARS
  3. World Athletics Referee – Gold level - WARG

Hoe behaal je de NAR-kwalificatie?

World Athletics heeft een uitgebreide e-learning beschikbaar gesteld die je moet doorlopen om de NAR kwalificatie te behalen. De e-learning bestaat uit 13 modules en een final assessment. Na het behalen van het final assessment moet je in overleg met de Atletiekunie bij minstens drie wedstrijden actief zijn. Zodra de Atletiekunie erkent dat je aan alle voorwaarden hebt voldaan, kun je een aanvraag voor het NAR level indienen bij World Athletics. De Atletiekunie ontvangt een bevestiging van de succesvolle aanvraag, waarna de kwalificatie aan de persoon wordt toegekend.

De informatie is terug te vinden in het Course Information Sheet van World Athletics. In dit document vind je ook de link naar de e-learning. Vervolgens maak je een account aan bij World Athletics om aan de e-learning te beginnen.

Ondanks dat iedereen een account aan kan maken op de website van World Athletics en kan beginnen met de module, zullen wij alleen aanvragen van CWO-officials goedkeuring geven richting World Athletics. De e-learning is volledig in beheer van World Athletics. De Atletiekunie heeft niet meegewerkt aan de ontwikkeling van de e-learning en heeft ook geen invloed op de inhoud. Aangezien de NAR-kwalificatie een belangrijke voorwaarde is voor World Rankings Competition wedstrijden, is het van belang dat we een aanzienlijk aantal NAR-gekwalificeerde officials in Nederland hebben, waarbij we hopen op een goede balans tussen mannelijke en vrouwelijke officials.

De NAR-kwalificatie kan worden gezien als een extra stap na de CWO-kwalificatie die voor iedere CWO-official toegankelijk is. Daarnaast is het behalen van de NAR- kwalificatie een voorwaarde om in de volgende termijn te solliciteren voor de NWO-selectie.

Wil je de NAR-kwalificatie behalen, vul dan onderstaand formulier in. Vervolgens kun je op eigen initiatief starten met de e-learning en deze ook op je eigen tempo afwerken. Wij raden aan om hier serieus voor te gaan zitten en de e-learning binnen enkele weken af te ronden. In het bijgevoegde TOECS level 1 bestand vind je informatie over het afronden van de e-learning.

Downloads

TOECS Level 1 National Athletics Referee Course Information Sheet Download

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.