Opleiding Basis Looptrainer 3

De opleiding Basis Looptrainer 3 is bedoeld voor mensen die zelfstandig looptrainingen willen verzorgen. Niveau 3 trainers maken trainingen op basis van een voorgeschreven jaarplan en kunnen op basis van hun kennis en vaardigheden van de loopsport en looptechniek op verantwoorde wijze deze trainingen planmatig verzorgen. De opleiding kenmerkt zich door maatwerk waarbij de focus ligt op training geven en coachen van lopers. 

Opleider trainersopleidingen resized BSR Agency / Dirk Jan van Dijk

Wat je moet weten voor je start

De opleiding Basis Looptrainer 3 is ideaal voor trainers die zowel recreatieve als wedstrijdlopers willen begeleiden en zich via gestructureerde trainingen richten op het bereiken van  prestatie- en ontwikkeldoelen. De opleiding van ongeveer 24 weken vraagt een studiebelasting van 4 tot 6 uur per week, inclusief zes inspirerende bijeenkomsten.

Voorafgaand aan de opleiding vindt een persoonlijk intakegesprek plaats met een leercoach waarin jullie samen verwachtingen afstemmen en jouw ontwikkelplan vormgeven.

Hoewel er geen instroomeisen zijn, wordt aangeraden dat deelnemers minimaal 18 jaar zijn en ervaring hebben als assistent-trainer. Tijdens de opleiding verzorg je wekelijks trainingen binnen een vereniging, met zes waardevolle observaties door een trainer. Na elke sessie krijg je feedback en reflecteer je om jezelf verder te ontwikkelen.

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding BLT3 is voor deelnemers met ervaring in de loopsport die zelfstandig en op een verantwoorde en planmatige wijze een groep lopers training willen geven en/of door willen stromen naar de opleiding Atletiek- en looptrainer 4 om meer prestatiegericht aan de slag te gaan.

De niveau 3 trainer kan zowel voor recreatieve als wedstrijdlopers de trainingen verzorgen. Rode draad van de opleiding op niveau 3 is het planmatig training geven, met als doel prestatie- en of ontwikkeldoelen te realiseren.

Wat zijn de instroomeisen?

Er zijn geen instroomeisen voor deze opleiding. Wel adviseert de Atletiekunie dat de deelnemer: 

  • minimaal 18 jaar of ouder is omdat deelnemers zelfstandig met groepen lopers aan de slag gaan;
  • verantwoordelijkheidsgevoel heeft en zelfstandig kan werken;
  • een opleiding tot assistent-trainer heeft gevolgd of ervaring heeft als assistent-trainer;
  • in de gelegenheid is om minimaal één keer per week een training te verzorgen;
  • Beschikt over een geschikte leeromgeving: de cursist krijgt de kans om trainingen voor te bereiden en uit te voeren binnen het kader van een (jaar)plan vanuit de vereniging. 
Welke studiebelasting vraagt deze opleiding van mij?

De doorlooptijd voor de opleiding is ± 24 weken. De totale studiebelasting voor de opleiding is per deelnemer verschillend, maar houd rekening met 4 à 6 uur per week. Dat betekent een totale studiebelasting van ongeveer 100 tot 150 uur. Hierin zit ook de tijd die deelnemers aan de zes bijeenkomsten besteden, dit is 30 uur in totaal.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor het volgen van deze opleiding bedragen € 700,- (ledentarief) en € 1.062,50 (niet-leden tarief). De betaling vindt plaats bij doorgang van de opleiding en je ontvangt op dat moment een iDEAL betaallink om de deelnemersbijdrage te betalen. Na betaling van de deelnemersbijdrage ontvang je automatisch per mail een factuur. 

Onder leden van de Atletiekunie verstaan we leden via atletiekverenigingen of loopgroepen die aangesloten zijn bij de Atletiekunie. Het moment van inschrijven bepaalt of je voor het ledentarief in aanmerking komt.

Tijdens de opleiding sta jij aan het roer

Jij voert de regie over je eigen leerproces. Jij bepaalt welke leeractiviteiten je uitvoert om jezelf te ontwikkelen als trainer en wanneer je aan deze leeractiviteiten werkt. Hierbij word je geholpen door een leercoach die optreedt als ‘coach van leerprocessen’ en die jou ondersteunt bij het formuleren van leerbehoeften door het stellen van kritische (reflectie)vragen. Je leercoach stelt leeractiviteiten voor en geeft feedback op je uitwerking van de verschillende leeractiviteiten. 

Verreweg het meest leer je door actief te zijn in de praktijk van je vereniging. Daar probeer je zaken uit, ga je actief op zoek naar feedback en reflecteer je op je handelen. Uiteraard komt je leercoach een keertje langs om te kijken hoe de dingen daar gaan.

Opleidingsstructuur

De Atletiekunie biedt op verschillende niveaus baanatletiek- en looptrainersopleidingen aan variërend van assistent-trainers (niveau 2) tot aan internationaal gerichte trainers (topcoach 5). Binnen al onze opleidingen leveren we zoveel mogelijk maatwerk en hanteren we en praktijkgerichte aanpak voor elke cursist. Dit betekent dat een groot deel van de opleiding plaatsvindt binnen jouw eigen vereniging en trainingsgroep. De ervaringen die je in jouw eigen context opdoet, sturen jouw leerproces. Een leercoach ondersteunt jou in jouw ontwikkeling, zodat je een (nog) betere trainer wordt.

Inhoud bijeenkomsten

De opleiding bestaat uit zes fysieke bijeenkomsten van vijf uur, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. Deze aanpak zorgt voor een uitgebreide en praktische leerervaring, waarbij je theoretische kennis direct kunt toepassen en verfijnen.

Tijdens deze bijeenkomsten wordt de leerstof, die je al via de digitale leeromgeving hebt doorgenomen, verder uitgediept. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het oefenen van het geven van trainingen. Binnen de vijf hoofdthema's komen onder andere de volgende subthema's aan bod:

  • Wat is training?
  • Doelgericht training geven
  • Didactiek
  • Observeren en analyseren
  • Planmatig werken en periodiseren
  • Blessurepreventie
  • Looptechniek
  • Principes van trainingsleer
  • Motorisch leren
  • Trainingsmethodes
  • Veilig en vertrouwd sportklimaat
  • Evalueren en reflecteren

Tijdens de opleiding staat het leren met en van elkaar centraal. We hechten veel waarde aan de uitwisseling van kennis onderling, waardoor je niet alleen van de opleiders, maar ook van jouw medecursisten kunt leren.

Welke vaardigheden leer ik tijdens de opleiding?

De opleiding wordt aangeboden in een blended-learning variant. Dit betekent dat de traditionele face-to-face instructie en stageopdrachten worden gecombineerd met online en digitale leeractiviteiten.

  1. Praktijkgedeelte: een groot deel van onze opleiding vindt plaats in de praktijk. Tijdens de opleiding voer je stageopdrachten uit bij jouw eigen club. Dit stelt je in staat om direct in een realistische omgeving te leren en te groeien. Je krijgt de kans om je vaardigheden als zelfstandig trainer te ontwikkelen door het geven van trainingen op basis van een jaar- en/of periodeplan. Het is essentieel dat de leeromgeving voldoende ondersteuning biedt voor jouw leertraject.
  2. Digitale leeromgeving (SKILLS): ter voorbereiding op de bijeenkomsten vind je in SKILLS enkele kennisclips en verwerkingsopdrachten om te kijken in hoeverre je de theorie beheerst. Ook kun je uitwerkingen van leeractiviteiten inleveren in deze digitale leeromgeving, zodat je leercoach ze van feedback kan voorzien.
  3. Fysieke bijeenkomsten: tijdens de fysieke bijeenkomsten maken we een verdiepingsslag op de kennis die je via de digitale leeromgeving vooraf hebt doorgenomen.

Deze opzet zorgt voor een flexibele en interactieve leerervaring waarbij je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden ontwikkelt.

Welke begeleiding krijg ik tijdens de opleiding?

De opleiding wordt veelal gegeven door twee opleiders. Deze opleiders zijn de inhoudelijke experts maar tegelijkertijd is één van deze opleiders ook jouw persoonlijke leercoach. Deze leercoach heeft uren ter beschikking om jou te ondersteunen in jouw leerproces. Deze ondersteuning kan, in onderlinge afstemming, op vele verschillende manieren worden ingericht. Een bezoek bij jou op de vereniging maakt in ieder geval onderdeel uit van deze begeleiding.

Naast de begeleiding van de leercoach gedurende de opleiding, verzamelt de deelnemer ook feedback over zijn trainingen die hij op zijn vereniging verzorgt. Deze feedback kan de deelnemer aan verschillende personen op de vereniging vragen. Het is daarvoor belangrijk dat een deelnemer een contactpersoon zoekt binnen de vereniging: een persoon die de deelnemer kan verbinden aan de juiste personen om feedback bij op te halen. Daarnaast maakt deze contactpersoon de deelnemer wegwijs binnen de club, zoals bijvoorbeeld het contactleggen met de technische commissie. Deelnemers hoeven bij het inschrijven voor de opleiding geen naam door te geven van de contactpersoon op de vereniging.

Klaar om opleiding af te ronden?

Om de opleiding Basis Looptrainer 3 succesvol af te ronden, moet je een portfolio inleveren en een praktijkexamen afleggen. Dit gecombineerde proces wordt Proeve van Bekwaamheid 3.1 (PvB 3.1) genoemd en wordt beoordeeld door een onafhankelijke beoordelaar. Wanneer jij deze PvB 3.1 met goed gevolg hebt afgerond, ontvang je het diploma Basis Looptrainer 3.

Daarnaast is er een optionele aanvullende module, PvB 3.2: Coachen van lopers tijdens wedstrijden. Bij een voldoende beoordeling voor deze aanvullende PvB ontvangt je ook een certificaat voor deze PvB. De studiebelasting hiervoor is ongeveer 10 tot 15 uur.

Heb je interesse in een trainersopleiding op niveau 3?

Wil je op de hoogte blijven van het aanbod van deze opleiding? Meld je dan aan op onze interesselijst. Vragen? Neem contact op met Lieke Mommersteeg.

Downloads

Informatiefolder Basis Looptrainer 3 2024/2025 Download
Toetsplan Basis Looptrainer 3 Download
Commissie van beroep Download
Vernieuwde BLT3 opleiding vanaf seizoen 2024/2025 Download