Opleiding tot atletiek- en looptrainer 4

Ben jij een fanatieke atletiek- of looptrainer die werkt met prestatiegerichte atleten met de ambitie om aan te sluiten op nationaal niveau? Dan is de opleiding atletiek- en looptrainer 4 (ALT4) wellicht iets voor jou! Deze opleiding staat in het teken van planmatig prestatiegericht training geven en het versterken van de club.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Deze opleiding is bedoeld voor trainers die meer willen leren over prestatieverbetering van atleten en hun trainingen op de club daar meer op willen richten. De atletiek- of looptrainer 4 is in staat om trainingen zodanig te plannen, uit te voeren en te evalueren dat ze leiden tot de realisatie van vooraf gestelde doelen. Daarnaast heeft de atletiek- of looptrainer 4 een coördinerende rol binnen de club en draagt hij/zij bij aan het sporttechnisch beleid én aan een veilige sportomgeving. 

Instroomeisen

De opleiding Atletiek- en Looptrainer 4 is het vervolg op de Basis Looptrainer 3 (BLT3) of de Basis Baanatletiektrainer 3 (BBAT3) en gaat dieper in op planmatig prestatiegericht training geven en het versterken van de club. Om de ALT4 opleiding te mogen volgen, zijn er twee instroomeisen.

Instroomeis 1:
Je hebt de BLT3- of BBAT3 opleiding succesvol afgerond, of een van de voorgaande niveau-3 opleidingen van de Atletiekunie*. 
Heb je niet een van deze opleidingen afgerond, maar denk je dat de ALT4 opleiding toch bij jou past? Heb jij bijvoorbeeld een opleiding zoals ALO, CIOS, Sport & Bewegen gevolgd en geef je al jaren training op nationaal niveau? Stuur dan een e-mail naar [email protected] met daarin jouw motivatie om deze opleiding te volgen en een overzicht van jouw opleidingen en ervaring als atletiektrainer. Een medewerker van de Atletiekunie zal beoordelen of de ALT4 opleiding een passende opleiding is voor jou. Als dat het geval is, volgt nog een intakegesprek met de opleider van de ALT4-opleiding. 

Voorbeelden* van voorgaande niveau-3 opleidingen zijn: 

  • atletiektrainer
  • jeugdatletiekleider
  • atletiektrainer 3
  • juniorenatletiektrainer 3
  • pupillenatletiektrainer 3
  • trainer Loopgroepen
  • looptrainer 3

Instroomeis 2:
Je bent actief als (hoofd)trainer bij een atletiekvereniging en werkt met een groep wedstrijdatleten die zich richten op prestatieverbetering. 

Wat leer je?

De vernieuwde opleiding atletiek- en looptrainer 4 staat in het teken van planmatig prestatiegericht training geven en het versterken van de vereniging. De theorie die aan bod komt is onder andere inspanningsfysiologie, trainingsleer, anatomie en motorisch leren. Vaardigheden die aan bod komen zijn met name bewegingsanalyse, testen en meten, monitoren van training, krachttraining en mentale vaardigheden. De geleerde theorie en vaardigheden worden toegepast in het opstellen van een jaarplan voor de groep die je training geeft. Naast deze prestatiegerichte inhoud komt de coördinerende rol van de trainer in de vereniging aan bod. Hierbij staan met name een analyse van het beleid, sport en integriteit en veilige sportomgeving centraal. De opleiding bestaat uit zes workshops en wordt afgesloten met de beoordeling van het portfolio en een interview.

Kosten

De kosten voor het volgen van deze opleiding (inclusief verplichte PvB’s) bedragen € 725,- (ledentarief) en € 1.087,50 (niet-leden tarief). Onder leden van de Atletiekunie verstaan we leden via atletiekverenigingen of loopgroepen die aangesloten zijn bij de Atletiekunie. Het moment van inschrijven bepaalt of je voor het ledentarief in aanmerking komt.

Aanvullende informatie

Heb je interesse in deze opleiding?

Laat ons via de interesselijst alvast weten dat je interesse hebt in de opleiding. Zodra de nieuwe opleidingslocaties bekend zijn, brengen we je op de hoogte. Wil je jullie clubaccommodatie beschikbaar stellen als opleidingslocatie? Bekijk dan eerst hier of jouw accommodatie de benodigde faciliteiten heeft. Is dat het geval, dan kan je via dit formulier je beschikbaarheid kenbaar maken.