Opleiding tot Jurylid Algemeen (60)

Ben jij atleet, ouder of geïnteresseerde en wil jij graag de basisprincipes leren van het jureren in de atletieksport? Dan is de opleiding Jurylid Algemeen iets voor jou! Deze opleiding is voor jong en oud. Deelname aan deze opleiding is gratis.

Wat doet een jurylid algemeen?

Als jurylid algemeen ben je een belangrijk onderdeel van de organisatie van een atletiekwedstrijd. Je weet hoe de organisatie werkt en je hebt inzicht in de manier van werken bij elk onderdeel (lopen, springen, werpen). Je weet welke materialen er nodig zijn bij de verschillende onderdelen en je kunt beoordelen of een poging geldig is, of ongeldig. Je weet ook hoe een afstand of hoogte moet worden opgemeten.

Hoe werkt de startprocedure? Ook dat leer je. Rondentellen bij de langere afstanden is voor jou geen probleem. Kortom: je bent, zeker nadat je wat ervaring hebt opgedaan, als jurylid een spin in het web van een atletiekwedstrijd.

Als je, nadat je ervaring hebt opgedaan, Chef jury algemeen van een onderdeel bent, dan verdeel je de taken onder je juryteam en geeft zelf met een witte of rode vlag de geldigheid van een poging aan.

Onderdeel van deze opleiding

  • Een toffe e-learning vol met informatie, voorbeelden, video’s, afbeeldingen en kennisquizzen.
  • Vier fysieke workshops op de club van circa 2,5 uur bestaande uit theorie en praktijk.

Check de scholingsagenda om aan te sluiten bij een geplande opleiding of vraag de contactpersoon op jouw club om deze opleiding op jullie club te organiseren!

Beeld opleiding jurylid algemeen BSR Agency

Voor clubs

Jouw club kan deze opleiding zelf organiseren. Hiervoor stel je zelf een opleider aan. Hij of zij is (voormalig) CWO of NWO en/of heeft privé of beroepsmatige ervaring met het verzorgen van cursussen. Als er binnen de club niemand voldoet aan deze eisen, neem dan contact op met Romy Stokkingreef. Zij probeert jullie dan aan een opleider te helpen die voor de Atletiekunie vervolgopleidingen verzorgt. In dit geval is de vereniging verantwoordelijk voor de vergoeding van de reiskosten voor deze opleider.

Om een opleiding Jury Algemeen aan te vragen, vul je het aanvraagformulier in. Doe dit tenminste 3 weken voor aanvang van de opleiding. Na inzending van het aanvraagformulier ontvangt de contactpersoon een bevestiging van de inzending per mail. Hierin delen we een inschrijflink voor deelnemers en meer informatie voor de opleider. Ook ontvangt de opleider per mail een uitnodiging voor de online leeromgeving van de Atletiekunie: SKILLS. In SKILLS vindt de opleider vervolgens de opleidershandleiding, presentaties, een handleiding voor SKILLS, leerteksten van deelnemers en overige documenten.

Voor de start van de opleiding ontvangt de opleider per ingeschreven deelnemer een gratis exemplaar van het boekje “Richtlijnen en speerpunten”.

Wanneer de opleiding is afgerond verzoeken we de opleider een terugkoppelingsdocument retour te sturen, waarin duidelijk wordt of alle ingeschreven deelnemers aanwezig zijn geweest en de opleiding met goed gevolg hebben doorlopen. Voor deze opleiding slaagt de cursist bij aanwezigheid bij alle bijeenkomsten, voldoende participatie en het voldoende afronden van de eindtoets in SKILLS. Met deze terugkoppeling verzorgt de Atletiekunie het toekennen van certificaten en een juryaantekening 60.

Alle ingeplande opleidingen vind je in de agenda. Voor vragen kun je contact opnemen met Romy Stokkingreef.

Veelgestelde vragen door clubs

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen. Heb je andere vragen of opmerkingen? Neem contact op met Romy Stokkingreef.

Tot hoever van tevoren kan ik een opleiding Jurylid Algemeen aanvragen?

Dien een aanvraag voor deze opleiding ten minste drie weken voorafgaand aan de startdatum in. Geïnteresseerden hebben voldoende tijd nodig om zichzelf in te schrijven en vervolgens het eerste deel van de e-learning te volgen in SKILLS. De opleider heeft zo ook voldoende tijd zichzelf voor te bereiden op de eerste workshop.

Aan welke voorwaarden moet een opleider voldoen?

De club stelt zelf een bevoegde opleider aan voor deze opleiding; hij/zij is (voormalig) CWO of NWO, is docent bij de Atletiekunie, is BWO-scheidsrechter of wedstrijdleider en/of heeft privé of beroepsmatig ervaring met het verzorgen van cursussen.

Op onze club is niemand bevoegd om deze opleiding te geven. Wat kan ik doen?

Neem in dit geval contact op met Romy Stokkingreef . De Atletiekunie zoekt mee naar een bevoegde opleider. De reiskosten van een door de Atletiekunie aangestelde opleider zijn voor de organiserende vereniging.

Wat is de geadviseerde doorlooptijd van een opleiding Jurylid Algemeen?

Zorg ervoor dat de fysieke workshops elkaar binnen een tijdsbestek van twee (max drie) weken opvolgen. Dit betekent dat er tussen de startdatum en de einddatum maximaal twee maanden zit.

Kan ik deze opleiding voor alleen eigen leden organiseren?

Je kunt er zelf voor kiezen of de opleiding openstaat voor deelnemers van andere clubs of alleen voor de eigen leden. Wij adviseren je om de cursus open te zetten voor iedereen. Dit kan je aangeven op het aanvraagformulier. Zo kunnen ook geïnteresseerde deelnemers van verenigingen in de regio aansluiten en kan er een kruisbestuiving plaatsvinden tussen deelnemers en verenigingen.

Kunnen niet-leden deelnemen aan deze opleiding?

Nee, dit is niet mogelijk. Alleen leden van de Atletiekunie vallen tijdens opleidingen en bij activiteiten rondom trainingen en wedstrijden onder de collectieve verzekeringen en het tuchtrecht. Voor de vereniging is het daarnaast van belang in te kunnen zien wie opgeleid en bekwaam jurylid is. Voor het jurylid zelf is het van belang te kunnen aantonen dat hij of zij opgeleid is en juryaantekening 60 heeft ontvangen. Zorg er daarom ook voor dat alle geïnteresseerden lid zijn van de Atletiekunie voordat de cursus van start gaat.

Hoe schrijven deelnemers zich in voor deze opleiding?

Deelnemers kunnen zichzelf inschrijven via de inschrijflink die gedeeld is met de contactpersoon in de bevestigingsmail of via de link in de agenda . Dit gaat via Mijn Volta.

Hoe rond ik de opleiding af?

Voor de opleider is in SKILLS een terugkoppelingsdocument opgenomen. Deze mag direct na de laatste fysieke workshop ingevuld verstuurd worden naar Romy Stokkingreef . De Atletiekunie verzorgt vervolgens de afwikkeling door de cursisten als geslaagd aan te merken en een certificaat te activeren in Mijn Volta.

Krijgen we als club een papieren certificaat bij afronding?

Iedere cursist ontvangt een certificaat, digitaal via Mijn Volta. Een cursist kan zijn of haar certificaat eventueel zelf printen.

Veelgestelde vragen door deelnemers

Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen. Heb je andere vragen of opmerkingen? Neem contact op met je club of met Romy Stokkingreef.

Voor welke juryopleidingen is Jurylid Algemeen (60) de instroomeis?

Je hebt je juryaantekening 60 nodig voor de opleiding tot scheidsrechter (BWO), wedstrijdleider (BWO) of microfonist. Voor andere opleidingen is deze opleiding niet verplicht als instroomeis.

Hoe schrijf ik mij in voor een opleiding?

Inschrijven voor opleidingen is mogelijk via de inschrijflink die je hebt ontvangen van de contactpersoon op jouw club. Als de opleiding openbaar is gemaakt, dan is deze ook te vinden in de Atletiekunie website agenda. Let op: je kunt enkel deelnemen als je in bezit bent van een Atletiekunie bondsnummer.

Het lukt mij niet om me in te schrijven. Wat kan ik doen?

Ben je voor het eerst in Volta en ben je lid van de Atletiekunie? Dan dien je eerst een account aan te maken. Vul via deze link jouw bondsnummer in. Je ontvangt een mail om eenmalig zelf een wachtwoord aan te maken. Nu kan jij je inschrijven voor een opleiding.

Kan ik ook deelnemen als niet-lid?

Nee, dit is niet mogelijk. Je moet bij aanvang van de opleiding lid zijn van de Atletiekunie met een geldig bondsnummer. Alleen leden van de Atletiekunie vallen tijdens opleidingen en bij activiteiten rondom trainingen en wedstrijden onder de collectieve verzekeringen en het tuchtrecht.

Moet ik nog iets voorbereiden voor de eerste workshop op locatie?

In de bevestigingsmail die je hebt ontvangen na inschrijving staat welke onderdelen van de e-learning in SKILLS je dient af te ronden voorafgaand aan de eerste workshop.

Ik heb een vraag over de e-learning in SKILLS. Waar kan ik terecht?

Stel je vraag aan jouw opleider. Hij of zij kan met jou meekijken en vragen beantwoorden. Hij of zij staat ook in direct contact met de Atletiekunie voor technische vragen.

Wat zijn de afrondingseisen voor deze opleiding?

Naast aanwezigheid bij de fysieke workshops dien je de eindtoets in SKILLS met succes af te ronden.

Waar kan ik mijn certificaat vinden?

Het certificaat voor deze opleiding wordt beschikbaar gemaakt via Mijn Volta.

Ik zie mijn certificaat niet staan. Wat kan ik doen?

Controleer bij de opleider of hij of zij het terugkoppelingsdocument retour heeft gestuurd aan de Atletiekunie.