Opleiding tot topcoach Atletiek 4

De opleiding Topcoach Atletiek 4 is bedoeld voor de gedreven en ambitieuze coach die atleten wil begeleiden naar internationaal niveau, die zijn kennis wil verdiepen en meer wil begrijpen van de achtergronden om tot een goed gefundeerd trainingsprogramma te komen.

Opzet Topcoach Atletiek

De opleiding Topcoach Atletiek bestaat uit 3 delen:

 1. Voorbereidingsmodule (facultatief)*
  Als voorbereiding op de opleiding Topcoach Atletiek 4 wordt een facultatieve module aangeboden op de kennisgebieden anatomie, fysiologie en biomechanica. De voorbereidingsmodule wordt afgesloten met een schriftelijke toets. Deze toets dient als voldoende afgesloten te worden voordat kan worden deelgenomen aan de Topcoach Atletiek 4 opleiding. Indien je de voorbereidingsmodule niet nodig denkt te hebben, kun je ook alleen de schriftelijke toets afleggen. Deze literatuur wordt behandeld in de voorbereidingsmodule.
 2. Topcoach Atletiek 4
  De opleiding bestaat uit meerdere bijeenkomsten verdeeld over twee jaar. De bijeenkomsten zijn meestal in het weekend op vrijdagavond en zaterdag overdag en zijn gericht op kennisoverdracht, interactieve werksessies en praktijksessies.
 3. Topcoach Atletiek differentiaties (niveau 5)
  Het laatste deel van de opleiding bestaat uit een of meer differentiaties naar keuze. Op basis van de vraag worden per jaar één of twee differentiaties aangeboden. Voor het diploma Topcoach Atletiek 5 dienen minimaal twee differentiaties als voldoende te worden afgerond met daarnaast een aantal studiepunten uit andere activiteiten.

In de reader vind je uitgebreide informatie over de verschillende onderdelen van de Topcoach Atletiek opleiding.

Voor wie?

De opleiding Topcoach Atletiek staat open voor trainers/coaches met een diploma van de volgende opleidingen:

 • ALO / MBO Sport en Bewegen niveau 4
 • Atletiektrainer 3
 • Looptrainer 3
 • Prestatie Baanatletiektrainer 4
 • Prestatie Looptrainer 4

Cursisten dienen in de praktijk werkzaam te zijn met atleten van nationaal niveau of hoger. Deelnemen als zij-instromer is mogelijk wanneer, ter beoordeling van de cursusleiding, geheel of gedeeltelijk aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

 • Je bent actief geweest als atleet op internationaal senioren-niveau
 • Je hebt aantoonbare ervaring en resultaten behaald als trainer
 • Je hebt HBO werk- en denkniveau

Voor cursisten die in het bezit zijn van een oude niveau 4 opleiding (met uitzondering van PBAT4 en PLT4) is het mogelijk om rechtstreeks de differentiaties te volgen.

Kosten

De kosten voor de verschillende onderdelen van de opleiding zijn voor leden van de Atletiekunie als volgt:

 • Voorbereidingsmodule (inclusief de kennistoets) € 275,-
 • Alleen de kennistoets (of een herkansing) € 75,-
 • Topcoach Atletiek 4 € 2395,-
 • Eindgesprek Topcoach Atletiek 4 (of een herkansing) € 250,-

De opleiding Topcoach Atletiek 4 gaat door bij minimaal 28 deelnemers. We vragen geïnteresseerde kandidaten om een portfolio te mailen naar [email protected] met daarin:

 • Een curriculum vitae
 • Informatie over de huidige trainingsgroep, trainingssituatie en de beschikbare tijd voor de opleiding
 • Een actueel jaarplan en eventuele publicaties of andere relevante informatie.

Kandidaten met een passend portfolio worden uitgenodigd voor een intakegesprek. Naast het portfolio wordt daarbij gekeken naar de relevantie van de eigen trainingssituatie, realistische tijdsinvestering en de kans op het succesvol doorlopen van de opleiding.

Daarnaast dienen de kandidaten de kennistoets met een voldoende af te ronden voordat kan worden deelgenomen aan de Topcoach Atletiek 4 opleiding. Hiermee toont een kandidaat aan een gedegen basiskennis van fysiologie, biomechanica en anatomie te hebben. Dit is noodzakelijk voor het succesvol volgen van de opleiding. Bij de inschrijving voor de voorbereidingsmodule zit de kennistoets inbegrepen. Indien een deelnemer inschat dat hij/zij al voldoet aan het vereiste niveau, dan kan ook rechtstreeks de kennistoets worden afgelegd.

Heb je interesse in deze opleiding?

De eerstvolgende opleiding zal op zijn vroegst in 2024 van start gaan. Laat ons via de interesselijst weten dat je interesse hebt in deze opleiding. Zodra we meer weten over een nieuwe opleiding brengen we je vrijblijvend op de hoogte.

Vragen? Neem contact op met Rita Lemmens.